Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ernst Mayer: riječki izumitelj i profesor matematike koji je rado slikao

07.12.2016.

17:32

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Muzej grada Rijeke zaboravu je oteo slikarstvo Ernsta Mayera, profesora nekadašnje Mornaričke akademije u Rijeci, čiji se vrijedan likovni opus čuva u Likovnoj zbirci Muzeja i po prvi je puta izložen javnosti.

Do prve samostalne izložbe katkad prođe i 90 godina nakon smrti autora. Upravo se to dogodilo uglednome riječkom profesoru Ernstu Mayeru (1893. - 1926.). Predan slikarstvu, no bez akademskog umjetničkog obrazovanja, slikao je puno, nadahnuto i vješto. 

"Mayer je jedna vrlo zanimljiv čovjek, ja sam ga nazvala renesansnim čovjekom druge polovice XIX. stoljeća. On je bio izumitelj, između ostalog, i umjetnička duša", kaže autorica izložbe Ema Makarun.

Najznačajniji Mayerov doprinos tehničkim znanostima je izum strujomjera koji struju mjeri pomoću magnetne igle. Autor je i više knjiga, kao što su "O obliku i veličini Zemlje" ili "Osnove praktične geometrije". Njegovi izumi i likovnost, tehnička naobrazba, poznavanje likovne umjetnosti – sve se to uklapa u sliku o životu u tadašnjoj srednjoeuropskoj Rijeci, koju grad nakon 1918. godine više nikad nije dostigao, zapisala je Ema Makarun u katalogu izložbe.

Ernst Mayer je na uglednoj Mornaričkoj akademiji u Rijeci krajem XIX. i početkom XX. stoljeća  predavao geometriju, hidrografiju, kartografiju i prostoručno pisanje. Slikanju se pak učio sam.

"U to vrijeme impresionizma i prijeloma s tradicijom u slikarstvu, fotografiji, ali i znanosti, Ernst Mayer doseže impresionističku poetiku i postaje pravi slikar upravo tim impresionističkim pristupom", tumači Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja grada Rijeke

Mayer je ostavio veliki broj radova. Muzej grada Rijeke čuva ih više od stotinu, a mnogo ih je i u privatnim riječkim kolekcijama. Na izložbi je predstavljeno četrdesetak njegovih radova, s naglaskom na 16 ključnih.

"Riječ je većinom o akvarelima i svega nekoliko crteža olovkom, i riječ je o minijaturama. Zato smo na izložbi morali naći načina kako da te malene radove predstavimo i pokažemo njihovu stvarnu veličinu, naročito tih šesnaest" govori Makarun.

Izloženi su i listovi iz Mayerovih bilježnica u kojima je slikao, a izložbeni prostor na prvome katu Muzeja uređen je kao salon iz XIX. stoljeća, s originalnim namještajem iz Mornaričke akademije - poput vremenske kapsule iz doba u kojemu je samouki slikar tako strasno i plodno stvarao.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.