Hrvatski radio

Radio Rijeka

09:13 / 11.06.2020.

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

"Eroica" u Rijeci: nadahnuti početak programa ljetne koncertne sezone

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Koncertom "Eroica", prvim od četiri najavljena, počela je u srijedu ljetna koncertna sezona riječkog HNK Ivana pl. Zajca. Riječkim simfonijskim orkestrom dirigirao je maestro Slaven Kulenović. Koncert je izveden u čast medicinskog osoblja, heroja u borbi protiv Covid-19.

Početak koncerta bio je u laganim, lepršavim zapisima Simfonije br.3 u D-duru, prvog hrvatskog skladatelja simfonija, Dubrovčanina Luke Sorkočevića. Kratka, jednostavne i pitke melodije, uz zaigrane gudače, uvela nas je u predivno glazbeno tkanje Simfonije br.3 u Es–duru Ludwiga van Beethovena.

Tehnički zahtjevna, s naglim prelascima tempa i ritma, na trenutke elegična i mirna, pa onda uzbudljiva, zahuktala i vojnički obojana, tražila je od glazbenika veliku koncentraciju i muzikalnost. Uz dobro vođenje maestra Kulenovića, koji je gestikulacijom cijeloga tijela uživljeno dirigirao, Riječki simfonijski orkestar je ponovno pokazao svoju profesionalnu i umjetničku snagu.

Posebno treba istaknuti korpus limenih i drvenih puhača koji su čistim zvukom sjajno upotpunjavali razigrane i uigrane gudače, pa je i zadovoljstvo publike na kraju koncerta bilo upravo onakvo kakvo se i očekuje nakon nadahnuto izvedenog programa.

Poslušajte dio atmosfere: