Hrvatski radio

Radio Rijeka

Eroica za početak ljetne koncertne sezone riječkog HNK Ivana pl. Zajca

08.06.2020.

14:19

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka

Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Prvim koncertom naziva Eroica, u srijedu 10. lipnja u 20 sati, počinje ljetna koncertna sezona riječkog HNK Ivana pl. Zajca. Koncert će biti izveden u čast medicinskog osoblja, heroja u borbi protiv Covid-19.

Eroica, 3. Beethovenova simfonija, skladana je u prvom stavku kao sjećanje na herojske borbe i dostignuća Napoleona za kojeg se najslavniji skladatelj simfonija nadao da će potaknuti Europu na revoluciju ideale slobode, jednakosti i bratstva. Potom je u pogrebnom maršu drugog stavka notama opisao golemu tugu zbog smrti vladara, a u punoj energiji trećeg stavka kroz scherzo i finale pokazuje kako duh i ostavština i dalje žive.

Koncert otvara 3. simfonija prvog hrvatskog skladatelja simfonija Luke Sorkočevića (1734.-1789.), inače i diplomata Dubrovačke Republike. Najveći dubrovački skladatelj je na tradiciji talijanske uvertire skladao devet simfonija koje pripadaju antologijskim dosezima hrvatske pretklasične glazbe.

Riječkim simfonijskim orkestrom ravnat će Slaven Kulenović, jedan od vodećih dirigenata mlađe generacije u Sloveniji.

Više o ljetnom programu riječkog HNK pronađite OVDJE i poslušajte razgovore s intendantom HNK Ivana pl. Zajca Marinom Blaževićem i s koncert majstorom Romeom Druckerom:

Marin Blažević o ljetnoj koncertnoj sezoni, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Romeo Drucker: kako zvuči Eroica, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.