Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gorski kotar raj za inozemne filmaše

28.04.2022.

14:20

Autor: Nenad Lučić

Winnetou filmska ekipa

Winnetou filmska ekipa

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Povijest snimanja igranih filmova u Gorskom kotaru seže do sredine prošlog stoljeća, a u novije vrijeme posebno je zbog većeg interesa inozemnih filmaša bila zanimljiva 2015. godina kada su, osim western klasika Winnetoua, na goranskom području nastajale i scene filma "The lake", poznatog redatelja Luca Besona.

Ove su godine već početkom proljeća neke lokacije u Gorskom kotaru koristile filmske ekipe iz Njemačke i Danske. 


Činjenica da trend zanimanja inozemnih filmaša za Gorski kotar, i dalje traje treba, između ostalog, tražiti u činjenici da su snimateljske i glumačke ekipe dosad bile zadovoljne kvalitetom logističke potpore koju im pružaju domaćini. 


Za snimanja se većinom koriste atraktivne prirodne lokacije poput spilje Lokvarke i izletišta Golubinjak, a kako njima upravlja Komunalno društvo "Lokvarka" iz Općine Lokve, direktor Ivica Gržanić često kontaktira s nadležnima. 


Gržanić je zadovoljan da su filmaši ove godine "malo požurili" pa su već s dolaskom proljeća, na spomenutim lokacijama, boravile dvije poprilično brojne ekipe sa zanimljivim projektima. 


Ekipa iz Njemačke je u spiljama Lokvarki i Vrelo snimala scene igranog filma koji se tematski bavi u europskim razmjerima poznatom i opsežnom akcijom spašavanja, provedenom tijekom lipnja lipnja 2014. godine, kada je iz jame Reisending izvučen unesrećeni speleolog. 


Nakon njih pristigli su i filmaši iz Danske koji su u prirodi izletišta Golubinjak prepoznali idealno okruženje za snimanje dirljive obiteljske drame. Najava takvih i sličnih dolazaka ima još, osim igranih, snimat će se i dokumentarni filmovi, a jedan od projekata bavit će se lokalnom mitološkom pričom o Polnoćnjaku. 


Razumljivo je da goranski domaćini nove projekte najavljuju pomalo stidljivo, jer kažu, konkurencija je jaka, pri čemu na dolaske filmaša ozbiljno računaju i neke destinacije iz susjedne Slovenije. 


Sve se to, nemalo i vrlo pozitivno odražava i na rezultate goranskog turizma. Dio filmskih ekipa, koje broje 100 do 120 ljudi, u Gorskom kotaru se znaju zadržati 10 do 15 dana, često se pritom traže više kategorije smještaja, a uz tu kategoriju gostiju bolje posluju i ugostitelji. 


Okolnosti snimanja se mijenjaju, a jedno od novih pravila od domaćina tijekom snimanja zahtjeva strogu diskreciju vezanu uz proces nastanka svakog filmskog projekta.


"Mi to poštujemo", kaže Ivica Gržanić, "i tek kada ekipe ode možemo o tome reći nešto više, kako bismo i na taj način pomogli turističkoj promociji našeg kraja".


Poslušajte emisiju:

emisija Leksikon

Indijanci u Gorskom kotaru

Indijanci u Gorskom kotaru

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Leksikon

Ne stane nam sve u informativne emisije dana, pa zato u Leksikonu svakog dana između 17 i 18 sati emitiramo nekoliko razgovora ili reportaža o aktualnim događajima u našem kraju. Između njih - dobra glazba!

Poslušajte u Slušaonici