Hrvatski radio

Radio Rijeka

EU parlament podržao produljenje statusa Europskih prijestolnica kulture

17.12.2020.

19:43

Autor: Hina

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Europski parlament je u četvrtak podržao produljenje statusa Europskih prijestolnica kulture (EPK) za razdoblje do 2020-2023. što će Rijeci omogućiti da realizira sve programe koje je omela pandemija COVID-19.

Europarlamentarci su sa 689 glasova usvojili izvješće hrvatske zastupnice Željane Zovko (HDZ/EPP) o produljenju statusa europskih prijestolnica kulture za godine 2020.-2023., što je i konačno "zeleno svjetlo" za mogućnost produljenja statusa Rijeke i Galwaya kao Europskih prijestolnica kulture 2020., do kraja travnja 2021. Nove prijestolnice kulture, planirane za 2021. godinu, odgađaju se do 2022. i 2023. godine.

Rijeka i Galway su u 2020. bili Europske prijestolnice kulture, no provedbu njihovih planiranih programa omelo je širenje COVID-19 u svijetu te organizatori nisu mogli kapitalizirati provedene pripreme. Cilj izvjestiteljice Zovko, priopćio je njen ured, bio je u procesu sastavljanja izvješća postići rješenje kako bi se predviđeni programi tih gradova održali te je održavala konzultacije s povjerenikom Schinasom i blisku komunikaciju s Vijećem Europske unije, koje također treba potvrditi produljenje statusa EPK.

Nakon usvajanja na plenarnoj sjednici parlamenta u Bruxellesu, očekuje se da Vijeće idućeg tjedna potvrdi odluku kako bi mogla stupiti na snagu prije kraja godine.

Uoči plenarne sjednice Europskog parlamenta Zovko je istaknula kako će EU prihvaćanjem produljenja statusa "u turbulentnom razdoblju pandemije Rijeci dati dodatni značaj i novu priliku da pokaže kako se kulturni sektor prilagodio novonastalim okolnostima i kako kreativne snage i u doba koronakrize mogu pokazati ono što je najvažnije u kreativnoj industriji i kulturnoj baštini, uz promicanje europskih vrijednosti". 

Program Europskih prijestolnica kulture slavi raznolikost europske kulture. Promoviramo tradicije i kulturnu baštinu i nudimo pozornicu za lokalne kreativne projekte, naglasila je Zovko u četvrtak.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.