Hrvatski radio

Radio Rijeka

Europarlamentarka Biljana Borzan: Imamo li pravo na popravak?

11.12.2021.

12:58

Autor: Dražen Zima

Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu

Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu

Foto: Davorin Višnjić / PIxsell

Prema Eurobarometru, 77 posto europskih građana radije bi popravilo svoje uređaje nego ih zamijenilo. U prosjeku svoje pametne telefone mijenjamo svake dvije godine. Ipak, oni su jedan od proizvoda koji najviše zagađuju okoliš i njihova upotreba stvara više stakleničkih plinova od gotovo bilo kojeg drugog proizvoda.

Zadnji put kad vam se telefon pokvario, bilo je jednostavno lakše, jeftinije i brže nabaviti novi umjesto da ga popravljate? Nažalost, to je uobičajeno iskustvo u današnje vrijeme. Europska unija trenutno raspravlja hoće li i kako uvesti pravo na popravak.


Takav zakon već postoji u Francuskoj, gdje su prodavači dužni ponuditi svojim kupcima priliku da poprave pokvareni proizvod prije nego što im prodaju novi. Europski parlament bi trebao donijeti sličan zakon u narednim mjesecima za koji se snažno zalaže hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan koja je bila današnja gošća emisije Klasa optimist.


Njezini prijedlozi u Izvješću o održivom tržištu su podržani i sad se čeka implementacija. Što ju je potaklo na akciju, što se mora promijeniti i kakve će biti posljedice novog zakona rekla je u razgovoru u programu Radio Rijeke. Poslušajte:

Biljana Borzan u Klasi optimist

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.