Hrvatski radio

Radio Rijeka

Europska prijestolnica kulture: četrdesetak stranih novinara obišlo Rijeku

12.01.2020.

15:41

Autor: HRT - Radio Rijeka

Posjet novinara iz Bruxellesa: šetnja središtem grada (Foto: Rijeka 2020 - EPK)

Posjet novinara iz Bruxellesa: šetnja središtem grada (Foto: Rijeka 2020 - EPK)

Foto: - / -

Na poziv Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Rijeku je danas posjetila delegacija od čak četrdesetak međunarodnih dopisnika iz Bruxellesa, kojima je predstavljen projekt Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture.

Od 8. do 12. siječnja u Hrvatskoj je boravilo šezdesetak međunarodnih novinara iz Bruxellesa, u sklopu posjeta predstavnika medija državi predsjedateljici na početku predsjedanja Vijećem Europske unije. 

Novinari koji rade za neke od najutjecajnijih svjetskih medija, poput New York Timesa, The Guardiana, Radio Francea, AFP, FAZ, Timesa, Daily Telegrapha, Euronewsa i drugih pokazali su veliki interes za EPK projekt, pa ih je većina, njih nešto više od 40, posjetila i Rijeku, koja svečanim otvorenjem u riječkoj luci 1. veljače obilježava početak godine u kojoj će nositi ovu prestižnu titulu. 

Delegaciju novinara je u jutarnjim satima u najvećem kulturnom gradilištu u Hrvatskoj, nekadašnjem tvorničkom kompleksu Rikard Benčić, a budućem Art kvartu, dočekao pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar

Nakon razgledavanja buduće Dječje kuće i Gradske knjižnice te unutarnjeg obilaska Palaće šećera i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, predstavnici medija uputili su se u RiHub, gdje im je direktorica partnerstva i komunikacija Rijeke 2020 Irena Kregar Šegota predstavila program riječke Europske prijestolnice kulture.

Bogati i raznovrsni program Rijeke 2020 tako će uključivati više od 600 događaja za sve generacije – od izložbi ranih radova Gustava Klimta "Nepoznati Klimt: ljubav, smrt, ekstaza" i "Balthazargrad" kao prve velike izložbe posvećene profesoru Balthazaru, preko nastupa opernih zvijezda Karite Mattile i Eline Garanče, festivala svjetski poznate kazališne atrakcije Needcompany, pa do rock-koncerta benda Compressorhead, sastavljenog od robota koji uživo sviraju prave instrumente.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.