Hrvatski radio

Radio Rijeka

Europska prijestolnica kulture godinu prije Rijeke: Plovdiv u Bugarskoj

12.01.2019.

12:33

Autor: Hina

Pogled na Plovdiv (Foto: Wikipedia)

Pogled na Plovdiv (Foto: Wikipedia)

Foto: - / -

Svečana inauguracija Plovdiva kao Europske prijestolnice kulture nastavlja se središnjim programom "Svi smo mi različitih boja" s više od 1500 sudionika u srcu jednog od najstarijih gradova u Europi i drugoga najvećega grada u Bugarskoj.

Europska prijestolnica kulture inicijativa je Europske unije čiji je cilj istaknuti bogatstvo i raznolikost umjetničkoga razvoja europskih gradova, kao i zajedničke kulturne aspekte Europe, kako bi se pridonijelo zbližavanju europskih naroda i njihovome boljem međusobnom razumijevanju. Incijativa je pokrenuta 1985. godine i dosad je više od 50 gradova Europske unije nosilo titulu europske prijestolnice kulture. Sljedeće godine tu će prestižnu titulu ponijeti Rijeka.

U središtu Plovdiva u 19 sati održat će se glazbeno plesni događaj "Svi smo mi različitih boja", u kojemu će više od 1500 sudionika uz mnoštvo boja prikazati glavne četiri tematske platforme projekta: integraciju etničkih i manjinskih skupina te različitih generacija i socijalnih skupina, oživljavanje zaboravljenih urbanih prostora, očuvanje povijesnog naslijeđa i širenje pristupa kulturi te promicanje održivih životnih stilova, sporiji život, sporu hranu i održivo gospodarstvo. 

Krilatica projekta jednog od najstarijih gradova u Europi je "Zajedno", što ujedno opisuje koncept Europske prijestolnice kulture u kojoj građani neće biti samo publika, već i kreatori kulturnih događanja tijekom cijele godine. 

Grad planira više od 30 projekata i gotovo 500 događanja na najmanje 70 lokacija. Dijelovi Plovdiva pretvaraju se u umjetničke zone, a dugo zanemarivana četvrt Kapana oživljena je živopisnim i trendovskim grafitima. 

Drugi po veličini grad u Bugarskoj u 2019. godini ima priliku postati prepoznatljiviji u svijetu i na taj način privući veći broj turista. "Očekujemo više od dva milijuna turista kroz godinu", rekao je zastupnik Andrej Kovatchev, a priopćio Europski parlament.

Svečana inauguracija Plovdiva započela je u petak 11. siječnja i trajat će do nedjelje 13. siječnja. Završit će bugarskom premijerom tango-operete "María de Buenos Aires" Astora Piazzolle iz 1968. godine.

(Photo credit: Ilia Markov / Wikipedia CC BY-SA 2.0) 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.