Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ex libris - najbolji antikvarijat u Hrvatskoj!

21.12.2021.

10:42

Autor: HRT - Radio Rijeka

direktor antikvarijata Željko Međimorec

direktor antikvarijata Željko Međimorec

Foto: - / Ex libris

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu dodijelilo nagrade za najbolje knjižare i antikvarijate u Hrvatskoj. Najboljim antikvarijatom u Republici Hrvatskoj proglašen je riječki Ex libris!

Nagradu je primio direktor antikvarijata Ex libris-a Željko Međimorec. U pozivu Ministarstva kulture sudjelovalo je 40 knjižara u tri kategorije: 22 knjižare u okviru knjižarskih lanaca, 10 samostalnih knjižara i osam antikvarijata, od kojih 17 iz Zagrebu. 


U svim kategorijama dodijeljena je po jedna nagrada za najbolje sudionike iz Zagreba. Za njih je ukupno glasalo 12.977 kupaca. Prva nagrada za samostalnu knjižaru pripala je jedinoj dječjoj knjižari u Hrvatskoj, Knjiguljici iz Karlovca, druga knjižari Nova iz Osijeka i treća Striparnici Columbo iz Splita, te najboljoj samostalnoj u Zagrebu – knjižari Fraktura.

Antikvarijat Ex libris u Rijeci, svima poznato mjesto u starinskom, upravo „raskošnom“ interijeru, hram knjige u gradu na Rječini, a njezin vlasnik Željko Međimorec, mala je književna enciklopedija i knjižar koji živi za knjige. Osim odlične opskrbljenosti, bogate ponude (s mogućnošću naručivanja knjiga), Ex libris ima i preglednu i kvalitetnu web-stranicu (s preko 70000 dostupnih knjiga online), putem koje knjige šalje diljem svijeta…. Ukratko – Ex libris je kultno mjesto riječke književne scene… Ovo mjesto s dušom, dnevni boravak ljubitelja knjige, po svakom se kriteriju definitivno izdvaja na prvom mjestu antikvarijata u Hrvatskoj.

obrazloženje žirija

U kategoriji antikvarijata drugo mjesto je osvojio Ezop iz Osijeka, treće antikvarijat udruge Krilo Labina iz Labina, a za najbolji iz Zagreba antikvarijat Biblos.


U okviru knjižarskih lanaca izvan Zagreb nagrade su pripale: prva knjižari Hoću knjigu u Joker centru u Splitu, druga knjižari Znanje u Slavonskom Brodu i treća knjižari Verbum iz Vinkovaca, dok je je u Zagrebu za najbolju knjižaru u okviru lanca proglašena Hoću knjigu Megastore u Bogovićevoj ulici.

U ime svih nas iz Ex librisa, zahvaljujem žiriju i svima koji su glasali za Ex libris. Naš dugogodišnji trud, odnos prema kupcima, razgranate aktivnosti koje vodimo – od koncerata, kazališnih predstava, javnih predavanja i ttribina, izdavaštva te, naravno, prodaje knjiga – ova nagrada je dala još više poticaja da nastavimo. Čestitam i ostalim kolegama koji su dobili nagradu.

direktor antikvarijata Ex libris-a Željko Međimorec

Kriteriji su bili raznovrsnost ponude u knjižari, s naglaskom na domaće autore i manje komercijalna izdanja, te poslovanje knjižare i razvoj publike. Godina čitanja bila je jedan od ciljeva Nacionalne strategije poticanja čitanja za razdoblje od 2017. do 2022. godine usvojene 2017. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.