Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fenomen riječkih nebodera: upoznajte "grad među oblacima"

04.10.2017.

10:36

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Arhitektonsko-urbanistički festival "Neboderi - grad među oblacima" bavi se fenomenom stambenih višekatnica u Rijeci, a rezultat je višemjesečnog istraživačkog rada Sekcije mladih koju financijski podržava Hrvatska komora arhitekata. Festival o neboderima traje od danas do 6. listopada.

Riječki neboderi najviše su se gradili 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, u doba riječkog industrijskog rasta i velikog priljeva stanovništva. Cilj ovog projekta je vrednovanje i prepoznavanje takvih građevina kao dijela riječkog identiteta.

Rijeka se može pohvaliti najvišim stambenim neboderima u Hrvatskoj (nekad i u Jugoslaviji), koji se nalaze na adresama Franje Čandeka 23a i 23b. Na festivalu će biti prezentacija, edukacija, obilazaka, izložbi i okruglih stolova, a a jedan od zanimljivijih trenutaka festivala je predstavljanje triju idejnih rješenja za urbani vrt stanara na krovu nebodera na Rastočinama. Detaljni raspored događanja pogledajte ovdje.

O čemu su još razgovarale članice Sekcije Društva arhitekata Rijeke, Gorana Stipeč Brlić i Ana Orlić s Glorijom Fabijanić Jelović, poslušajte u audiozapisu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.