Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fernando Soprano - očevim stopama u kulturu, ali ne u fotografiju

27.07.2016.

08:19

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ime Fernando Soprano poznato je široj publici koja prati zbivanja u kulturi, a onda i uže - u fotografiji. Bio je to jedan od značajnijih fotografa ovoga kraja kojega nema od 1977. godine, ali njegov bogat opus radova i danas živi.

Tako do 30. srpnja možete vidjeti dio njegovih radova na izložbi u Galeriji Zvonimir u Baški na otoku Krku. Izložbu čini 20 izabranih radova koji su dio fundusa Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, a mi smo u emisiji Box in ugostili Sopranova sina istog imena - Fernanda Soprana. Kaže da je crna ovca u obitelji jer jedini nije fotograf: i njegova majka fotografkinja je u mirovini, a i sestra Adrijana ima svoju fotografsku radnju.

Fernando Soprano je dugogodišnji novinar, rodom Riječanin, sa zagrebačkom adresom. Posljednjih 20 godina radi kao osoba za odnose s javnošću zagrebačkoga Muzeja za umjetnost i obrt. Završio je nekadašnju Pedagošku akademiju u Rijeci, smjer likovnih umjetnosti, a počeci njegovvoga pisanoga novinarskog rada bili su u zagrebačkom studentskom listu Polet, u gradskoj rubrici riječkoga Novog lista, u omladinskom listu Val, a 1980. počeo je raditi u Zagrebu, u Vjesniku, u reviji Studio, a kasnije i na Radio Samoboru.

"Dobro se ne može raditi posao PR-a nigdje ako nemate elementarna znanja o novinarstvu, ali i neka viša, dakle da niste bili samo izvjestitelj nego po mogućnosti urednik kako biste znali kako mediji funkcioniraju", kaže Fernando Soprano koji svoj posao u Muzeju radi vrlo dobro upravo zato što ima takvo novinarsko iskustvo. Poslušajte o čemu su još razgovarali Gloria Fabijanić Jelović i Fernando Soprano:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.