Hrvatski radio

Radio Rijeka

21:32 / 01.06.2016.

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Fešta od knjiga i pisaca: počinje Vrisak, riječki književni festival

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sljedećih deset dana na svoje će doći riječki ljubitelji knjiga i književnosti – od 2. do 12. lipnja novo izdanje Vriska donosi knjige po povoljnijim cijenama i bogat književni program u kojem sudjeluju hrvatski i europski književni autori.

Četvrtak je prvi službeni dan riječkoga književnog sajma - počinje Vrisak. U VBZ-ovoj knjižari na Korzu i u kupolama na Jadranskome trgu te na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske već se neko vrijeme mogu nabaviti izdanja hrvatskih nakladnika po cijenama sniženima do 80 posto. 

U desetodnevnome festivalskom programu Vriska bit će više od 40 događanja s više od 80 gostujućih autora iz Hrvatske i Europe. Svečano otvorenje je u četvrtak 2. lipnja u 19:30 sati na botelu Marina, a nakon toga Rade Šerbedžija predstavlja svoju zbirku izabranih pjesama "Stranac".  

Pripremljeno je više od četrdeset književnih događanja s više od osamdeset gostujućih autora, prevoditelja i nakladnika iz Hrvatske i ostalih europskih zemalja. Tu je i poseban program "Europom u 30 knjiga", koji u Rijeku dovodi autore iz Finske, Danske, Estonije, Islanda, Slovačke, Cipra i Grčke. Detaljni raspored događanja pogledajte ovdje.

Marina VujčićIvica ĐikićBorivoj RadakovićIvana BodrožićGordan NuhanovićEdo PopovićBekim SejranovićJurica PavičićDaša Drndić – samo su neka od vrsnih pera koja će u Rijeci predstaviti svoje knjige i porazgovarati s čitateljima.

Programi će se održavati na niz lokacija u čitavom gradu: od već spomenutih kupola i knjižare na Korzu, preko botela Marina, bookcafea Dnevni boravak, antikvarijata Ex libris, kluba Bačva, Gradske knjižnice Rijeka, Muzeja djetinjstva, Art-kina Croatia i klubova Tunel i Život, gdje će se odvijati glazbeni program.

"Novost koju uvodimo ove godine je glazbena podloga sajmu kroz fine elektroničke ritmove ponajboljih mladih DJ-a riječke klupske scene koji su vam pripremili savršeni soundtrackdok birate knjige u kojima ćete uživati ovo ljeto. Za dobru muziku i vaše uši brinu se RinomaPero Despero iz legendarnog kolektiva Six Martinis i Di.Merkl“, najavljuju iz Vriska.

Zatvaranje književnog festivala dogodit će se također uz glazbu – na trećem izdanju Impulse festivala i velikom tulumu koji se sprema u Nemo pubu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.