Hrvatski radio

Radio Rijeka

Festival europske kratke priče: svjetska književna imena uživo i online!

03.10.2020.

14:23

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Irvine Welsh (Foto: FEKP)

Irvine Welsh (Foto: FEKP)

Foto: - / -

Irvine Welsh, Hanif Kureishi, Yann Martell, Marina Lewycki, Elif Shafak – samo su neka od velikih imena svjetske književnosti koja će gostovati na riječkim, zagrebačkim i digitalnim pozornicama Festivala europske kratke priče.

U suradnji s jednim od najznačajnijih svjetskih književnih događanja, britanskim Hay festivalom, donosi i izuzetno zanimljiv projekt "Europa 28", u kojemu europske autorice - spisateljice, dramatičarke, redateljice, znanstvenice, novinarke, aktivistice) iznose svoje vizije budućnosti. Knijgu proizašlu iz tog projekta u Rijeci će predstaviti astrofizičarka Dijana Dominis Prester, koja je autorica predgovora knjizi, a sudjelovat će i švedska autorica Karolina Ramqvist, slovenska filozofkinja Renata Salecl, danska književnica Janne Teller te spisateljica i aktivistica Asja Bakić. Promocija je u Exportu u srijedu 7. listopada u 19 sati.

Pod temom "Luke različitosti", u sklopu Rijeke Europske prijestolnice kulture, 19. izdanje FEKP-a okuplja pisce i umjetnike koji se bave razlikama – klasnim, vjerskim, rodnim, političkim, nacionalnim i svim drugim "drugačijostima".

U međuvremenu nam se različitost nametnula i kao osobna tema svakog od nas. Naglo promijenjeni uvjeti života nagnali su nas da i kolektivno i individualno doživimo različitost i težinu prilagodbi koje ta neočekivana drugačijost zahtijeva od nas. Festival europske kratke priče dragocjena je prilika da razmjenu iskustava o drugačijem svijetu u kojem živimo proširimo na značajno širi krug ljudi od onih s kojima svakodnevno komuniciramo.

Tako dvojica američkih Sarajlija, Aleksandar Hemon (koji je autor scenarija za četvrti nastavak kultne filmske sage "Matrix") i Semezdin Mehmedinović, otkad je krenula koronakriza svake nedjelje skajpaju i pretresaju sve što se događa, a otvorenje Festivala europske kratke priče omogućit će nam svima da uživo putem streama sudjelujemo u jednome od tih njihovih nedjeljnih susreta.

Ponedjeljak donosi, između ostalog, mogućnost da sudjelujemo u panel-raspravi o izbjeglištvu (a nismo li svi svojevrsne izbjeglice istjerane iz života kakvog smo poznavali?) u kojoj sudjeluje i ukrajinska autorica Marina Lewycka, koja je i sama odrasla u izbjeglištvu. Program se može pratiti putem YouTube kanala festivala. Navečer toga dana u Exportu u programu putem streama sudjeluje kanadski književnik Yann Martel, najpoznatiji po romanu "Pijev život", a dodijelit će se i nagrade za kratku priču mladih autora.

Razgovor sa škotskom književnom zvijezdom Irvinom Welshom, autorom "Trainspottinga" na rasporedu je u utorak 6. listopada u 19 sati, Elif Shafak je gošća dan kasnije u 18 sati, dok se Hanif Kureishi u program uključuje u petak 9. listopada uoči zatvaranja festivala i može ga se pratiti putem YouTube kanala. 

Riječki dio Festivala europske kratke priče odvija se od 4. do 9. listopada u Exportu i Dnevnom boravku, a više o izuzetno bogatom programu, koji je u rekordnom roku pretumban tako da bude prilagođen novim uvjetima u kojima sada živimo i radimo, poslušajte u razgovoru s programskim direktorom Romanom Simićem:

Roman Simić: Uspjeli smo složiti izvrstan program!, pripremila Tajana Petrović Čemeljić

Festival Kratke Priče

Festival Kratke Priče

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.