Hrvatski radio

Radio Rijeka

Festival europske kratke priče u Rijeci i Zagrebu: u listopadu

23.06.2020.

11:18

Autor: Hina

Foto: FEKP / Facebook

Foto: FEKP / Facebook

Foto: - / -

Festival europske kratke priče (FEKP) zbog pandemije covid-19 umjesto početkom lipnja održat će se u Zagrebu i Rijeci od 4. do 9. listopada, a festivalska događanja najavit će u četvrtak, 25. lipnja, u zagrebačkom Vintage Industrial Baru programom "Moj je grad večeras dobio luku".

"Ove godine lipanj, koji nam je devetnaest godina bio tako dobar, FEKP je prisiljen zamijeniti listopadom", ističu organizatori. Kao najavu jesenskoga festivalskog izdanja pripremili su u četvrtak u ljetnom vrtu zagrebačkog Vintage Industrial bara jednodnevni lipanjski program pod nazivom "Moj je grad večeras dobio luku".

Program u 19 sati otvara susret s Đurđicom Čilić, profesoricom polonistike zagrebačkog Filozofskog fakulteta kojoj je nedavno objavljena zbirka crtica i kratkih priča "Fafarikul" (Disput). Razgovor s autoricom vodit će književnik i urednik Andrija ŠkareU 20 sati svoje će priče i pjesme čitati Monika Herceg, Senko Karuza, Ivan Jozić, Ivica Prtenjača i Ante Zlatko Stolica. Slijedi, u 21 sat, program posvećen nedavno preminulom književniku Bekimu Sejranoviću.

19. Festival europske kratke priče će se održati u Zagrebu i Rijeci od 4. do 9. listopada, a predstavit će domaćoj publici pisce i umjetnike koji se u svojim djelima bave razlikama i različitima, bilo da tematiziraju rasnu, klasnu ili vjersku, rodnu ili političku različitost, ili pak njeguju umjetničke prakse koje se opiru očekivanim i uobičajenim formatima.

"Književnost radničke klase, književnost manjina, tekstovi imigranata i izbjeglica, priče koje izrastaju iz glazbe, filma ili stripa", ističe se u najavi.

Niz poznatih autora iz deset zemalja svijeta predvode britanske književne zvijezde Irvine Welsh i Hanif Kureishi, a organizatori najavljuju i Jennifer Clement, Semezdina Mehmedinovića, Eduarda Halfona, Claudiu Durastanti, Petera Murphyja, Michaela Fehra, Mazena Maaroufa, Sulaimana Addonia te niz istaknutih domaćih pisaca i umjetnika.

Ovogodišnji FEKP bit će obilježen međunarodnom suradnjom s jednim od najznačajnijih svjetskih književnih festivala, Hay Festivalom, u sklopu koje se u Rijeci ostvaruje projekt Europa 28, tijekom kojega će se predstaviti niz europskih autorica (spisateljica, dramatičarki i redateljica, znanstvenica, poduzetnica i aktivistica) zastupljenih u antologiji "Europa 28 žene o budućnosti Europe".

"Uživo i digitalno, u lipnju i listopadu, u Rijeci i Zagrebu, Festival europske kratke priče nastavlja širiti dobre priče i biti dobra priča domaće kulturne scene", poručuju organizatori.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.