Hrvatski radio

Radio Rijeka

Festival koji traje: Tranzit Rijeci predstavlja suvremene kazališne prakse

19.09.2022.

21:22

Autor: Tatjana Sandalj

Prizor iz predstave "Stidljivost drveća"

Prizor iz predstave "Stidljivost drveća"

Foto: Jasenko Rasel / Krila

Među odjeke Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture pripada Europski festival suvremenih kazališnih praksi čiji program u Rijeci tijekom nekoliko mjeseci nudi istraživanje, radionice i predstave. Što još treba vidjeti, u čemu sudjelovati do kraja Tranzita?

I treće izdanje Tranzita u Rijeci, u produkciji Kreativnog laboratorija suvremenog kazališta Krila, promovira vaninstitucionalni, marginalizirani kulturni i umjetnički sektor, znači nezavisne umjetnike, mala kazališta, ljude kod kojih je izrazit osjećaj rada iz sadašnjeg društvenog i tehnološkog konteksta. 


U višemjesečnom programu novost je suradnja s Plesnom mrežom Hrvatske preko koje su u program uvrštena tri odabrana rada, te prvi put i jedna predstava plesnog kazališta za najmlađe: "Od muhe do slona" 21. rujna u 18 sati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. 


Praksama utjelovljenoga glasa bavit će se sudionici istraživačkog laba što će ga od 18. do 20. studenoga u Filodrammatici voditi umjetnica iz Poljske Julianna Bloodgood. Prijave su još otvorene. 


Program namijenjen publici otvoren je predstavom na specifičnoj lokaciji: u kolovozu su Ivana Peranić i Žak Valenta osvojili prostor riječkog autobusnog kolodvora na Žabici predstavom "Riječko kazalište - u potrazi za nužnom pozornicom / Oproštaj sa Žabicom". 


Početkom rujna u Galeriji Kortil su neobičnu predstavu "Stidljivost drveća" izveli Zrinka Šimičić Mihanović, Michaela Müller i Filip Šovagović na tekst Dubravka Mihanovića Šimičića. Plesačica, animatorica i glumac/glazbenik te tekstopisac objedinili su različite umjetničke izričaje u dirljivu poetsku minijaturu. 


Poslije "Stidljivosti drveća" o kazalištu koje zahtijeva prvenstveno emotivni doživljaj razgovarala sam s osnivačicom i umjetničkom voditeljicom Krila Ivanom Peranić. Poslušajte kako govori o suvremenim kazališnim praksama, Tranzitu i radu Krila u novoj kazališnoj sezoni:

Ivana Peranić predstavlja Tranzit

Prizor iz predstave "Oproštaj sa Žabicom"

Prizor iz predstave "Oproštaj sa Žabicom"

Foto: - / Krila

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.