Hrvatski radio

Radio Rijeka

Festival kratke priče: krajem svibnja u Rijeku i Zagreb stižu izvrsni pisci

18.05.2017.

09:33

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jedan od najstarijih europskih festivala posvećenih isključivo kratkoj književnoj formi, Festival europske kratke priče, u šesnaestom izdanju od 28. svibnja do 2. lipnja u Rijeci i Zagrebu okupit će neke od najvećih predstavnika svjetske i domaće kratkopričaške književne scene.

Ove se godine kratkopričaši okupljaju oko teme portreta suvremene Europe. Tema "Luka Europa" posvećena je "onome što je Europa oduvijek bila: luka, prostor susreta i razmjene, točka polaska i povratka, mjesto doskoka, žarište različitosti".

Festival europske kratke priče pokrenut je 2002. i jedan je od prvih festivala u Europi posvećenih toj književnoj formi. Ugostio je više od 170 pisaca iz 20 europskih i zemalja svijeta, koji su se predstavili u Zagrebu i još devet hrvatskih gradova. U sklopu festivala objavljeno je 15 antologija europske kratke priče, uz bar još toliko knjiga festivalskih gostiju. /// Festival je organizator i sedam prevoditeljskih radionica iz suvremenih europskih književnosti, čije pobjednike nagrađuje studijskim boravcima u Poljskoj, Italiji, Irskoj, Švedskoj i Španjolskoj. /// Festival organizira Hrvatsko društvo pisaca, a ove ga godine podupiru Ministarstvo kulture, Grad Zagreb, Grad Rijeka, platforma Literature Across Frontiers, Talijanski institut za kulturu, španjolsko Ministarstvo kulture i Veleposlanstvo u RH te brojni drugi pokrovitelji.

"Ta je tema odabrana dijelom kao poveznica s ovogodišnjim partnerskim gradom Rijekom, ali i zato što smatramo da kratka priča odlično odražava ono što nas zanima o Europi", kazao je umjetnički direktor Roman SimićO svojim Europama će pred zagrebačkom i riječkom publikom govoriti ponajbolji europski i svjetski pisci - jedni gledajući je očima putnika, drugi useljenika, neki azilanata, a neki domaćina, najavio je Simić.

Zvijezde svjetske književnosti

I ove godine FEKP u Hrvatsku dovodi dobitnike najznačajnijih svjetskih književnih nagrada, od nagrade Man Booker, preko nagrade Planeta i Independent, pa sve do ostalih uglednih priznanja za književnost na engleskom, poljskom, portugalskom, španjolskom i talijanskom jeziku.

Festival otvara u nedjelju 28. svibnja, u foajeu Gradskoga dramskog kazališta Gavelle u Zagrebu, razgovor s australsko-britanskim književnikom DBC Pierreom, dobitnikom Bookerove nagrade, te jednom od najcjenjenijih škotskih i britanskih suvremenih autorica Janice Galloway

Simić je najavio i gostovanje iračko-finskog pisca i redatelja Hassana Blasima. FEKP će posjetiti i Rosa Montero, jedna od najcjenjenijih suvremenih španjolskih autorica, te jedan od najprevođenijih suvremenih argentinskih autora Guillermo Martínez, dobitnik najvažnijih književnih nagrada za djela na španjolskom jeziku - Planeta i Gabriel Garcia Marquez.

Festival se bavi i afričko-europskim književnim dodirima, najavila je loordinatorica festivala Vedrana BibićNajavila je nigerijsku autoricu koja živi u Belgiji Chiku Unigwe, talijansku autoricu somalijskog podrijetla Igiabu Scego te angolskog knjževnika s brazilskom adresom Ondjakija

U sklopu festivala bit će proglašen dobitnik Natječaja za najbolju kratku priču, koji je ove godine raspisan na temu propitivanja granica, na različitim razinama - fizičkim, emotivnim, iskustvenim, spolnim, rodnim, generacijskim, klasnim, ali i književnim. O pobjedniku će, između 232 priče pristigle do 9. svibnja u ponoć, odlučivati peteročlani žiri kojim predsjeda književni kritičar Stjepan Balent, a članovi su Vladimir ArsenićOlja Savičević IvančevićDamir Karakaš i Dijana Matulić.

Sjajan line-up od ukupno dvanaest inozemnih gostiju zaokružuju najznačajniji suvremeni portugalski pisac José Luís Peixoto, Lucy Caldwell (Irska), Bronka Nowicka (Poljska) te Eider Rodriguez (Baskija/Španjolska).

Perjanice domaće kratkopričaške scene

Festivalu će se pridružiti i šesnaest ponajboljih domaćih autora: Asja Bakić, Senko Karuza, Zoran Ferić, Tea Tulić, Miroslav Mićanović, Suzana Matić, Natalija Miletić, Marko Gregur, Sven Popović, Andrija Škare, Željka Horvat Čeč, Ivana Rogar, Valent Pavlić, Nora Verde, Nikola Leskovar i Sara Renar.

Dio festivalskih zbivanja tradicionalno se odvija u partnerskom gradu. Ove godine, po četvrti put, to je Rijeka, gdje pisce program vodi 31. i 1. lipnja u Botel "Marina" i Caffe bar "Tor". Partnerstvom s Gradom Rijekom festival se pridružuje projektu Europske prijestolnice kulture 2020., pa će tako Rijeka biti luka koja će u sljedeće četiri godine ugošćivati FEKP-ove umjetnike i projekte. 

Detaljan program događanja na Festivalu kratke priče u Zagrebu i Rijeci pogledajte u privitku ispod teksta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.