Hrvatski radio

Radio Rijeka

Festival Kvarner: obilje srednjovjekovne i barokne glazbe

23.04.2013.

16:57

Autor: Gloria Fabijanić Jelović / Tajana Petrović Čemelji

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sezoni 2013. Festival Kvarner predstavlja se izuzetnim programom u Opatiji, a započet će 20. lipnja nastupom francuskoga baroknog ansambla L' Arpeggiata u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner.

Barokni sastav L’Arpeggiata predstavit će se programom Mediterraneo s njihovoga novog albuma. Nakon njih na programu je gudački Testore Quartet s djelima Josepha Haydna, Antona Weberna i Jana Sibeliusa koji će 22. lipnja nastupiti u Kastvu.

Jedan od značajnijih projekata sezone je glazbeno-scenska interpretacija Marulićeva epa Judita, koju će izvesti jedna od najvećih svjetskih stručnjaka za srednjovjekovnu glazbu Katarina Livljanić i Ensemble Dialogos s glazbom temeljenom na gregorijanskim, beneventanskim i glagoljaškim izvorima srednjovjekovne Dalmacije. Judita će biti izvedena 25. lipnja.

Na koncertu Glagolica, koji se priprema u sklopu europskog projekta GLAGO, 26. lipnja nastupa međunarodni orkestar PurPur i Akademski zbor Ivan Goran Kovačić s djelima Antona Brucknera, Richarda Wagnera i Petra Iljiča Čajkovskog.

Festival Kvarner će se uključiti i u središnju službenu proslavu ulaska Hrvatske u EU na Trgu bana Jelačića u Zagrebu 30. lipnja, najavljeno je. Najesen se Festival nastavlja nastupom izvođača tradicionalne židovske narodne glazbe klezmer i tanga te izvedbom opere Orlando Paladino Josepha Haydna pod ravnanjem umjetničkog direktora Festivala Michaela Fendrea.

Pripremati festival ovakve razine svake sezone je izazov, rekao je Fendre zahvalivši se Gradu Opatiji, Turističkoj zajednici Opatije te Primorsko-goranskoj županiji na suradnji i podršci. Suorganizatori ovogodišnjeg festivala su udruge Jugokoncert iz Beograda i Ljubljana Festival iz Slovenije.

U sljedećem razdoblju planiraju dovršiti program Festivala najmanje godinu dana ranije kako bi se mogao promovirati na odgovarajući način, najavio je Fendre. Poslušajte što nam je o ovosezonskom programu rekla glasnogovornica Festivala Kvarner Silvia Novak:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.