Hrvatski radio

Radio Rijeka

Festival "Perforacije": Noć performansa u "Palachu" i još dvije predstave

09.06.2016.

11:25

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ovoga vikenda u Rijeci se održava kazališni festival "Perforacije" koji donosi najnoviju produkciju performativnih umjetnosti iz područja Balkana i regije, a u ovogodišnjem izdanju donosi tri događanja - na Korzu, u HKD-u i Filodrammatici.

Program započinje suvremenom plesnom predstavom "Nečastive" autora Brune Isakovića, koja će biti izvedena u petak u 20 sati u HKD-u. Predstava je nastala u suradnji zagrebačkoga Studija za suvremeni ples i međunarodnih plesnih umjetnika iz SAD-a, Švedske i Srbije.

Program Perforacija se nakon Rijeke nastavlja u Zagrebu (16. – 20. lipnja), Splitu (25. – 26. lipnja) te Dubrovniku (27. -28. lipnja). Njime se nastoji nadamašiti prošlogodišnje izdanje festivala kojemu je dodijeljena ugledna nagrada EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) Europskog udruženja festivala, u konkurenciji s preko 750 različitih festivala iz 31 zemlje, kao jednome od najinovativnijh festivala. 

Središnji događaj je subotnja Noć performansa, koja započinje u 21 sat na Korzu, gdje će Antonio Grgić izvesti performans "Sjene". Autor u zemljama bivšega Istočnog bloka iscrtava sjene srušenih spomenika na mjestu na kojemu su stajali prije no što su uklonjeni.

Noć performansa nastavit će se u Palachu. Josipa Bubaš izvest će "Razmatranje / Ponavljanje", performans koncipiran kao slow motion kretanje po vrlo ograničenom prostoru, nastao kao odgovor na zadatak berlinske koreografkinje Isabelle Schad.

Publika u Palachu vidjet će i jedan od posljednjih radova Željka Zorice Šiša, doajena performerske scene u Hrvatskoj, preminulog prije tri godine. Performans "12 stolica" postavlja se prema umjetnikovim uputama, uz realizaciju njegove supruge Ane Zorice.

U Palachu će biti postavljena i videoinstalacija "Pozdrav" autorice Vesne Mačković, snimljena u napuštenoj tvornici Željezare Sisak. Za taj je rad autorica nagrađena na ovogodišnjem T-HT natječaju. Program Noći performansa zaključit će glazbeni nastup KUD Svi Turci Jazz Trija.

Nedjelja ujutro rezervirana je za najmlađu publiku. Od 11 sati Teatar Poco Loco će u Filodrammatici izvesti priču "Djed i GMO repa", napravljenu prema priči "Djed i najveća repa u svemiru", o radu, ljubavi i strpljenju koje je potrebno uložiti u planetu Zemlju.

Ulaz na sve programe festivala Perforacije je slobodan. Za rezervacije i dodatne informacije možete nazvati 099 293 8412. Organizatori su zagrebački Domino i riječko Drugo more.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.