Hrvatski radio

Radio Rijeka

Festival Periskop u Rijeku dovodi 12 plesnih i cirkuskih predstava

24.09.2019.

11:30

Autor: HRT - Radio Rijeka

Festival Periskop u Rijeku dovodi 12 plesnih i cirkuskih predstava

Festival Periskop u Rijeku dovodi 12 plesnih i cirkuskih predstava

Foto: - / -

Patrijarhalno poimanje žene, zmijski simboli, anksioznost i kolonizacija novih planeta - neke su od tema plesnih predstava na ovogodišnjem izdanju festivala koji će od 4. do 20. listopada riječkoj publici predstaviti 12 plesnih i cirkuskih izvedbi na tri lokacije: u Filodrammatici, HKD-u i na Korzu.

Bogati festivalski program  u više od dva tjedna trajanja  donosi tri međunarodna gostovanja, radionice i fotografsku izložbu, kao i predstavljanje lokalne plesne scene i prvih autorskih radova. Službeno otvorenje festivala bit će na Korzu 8. listopada u 19 sati prezentacijom rezultata radova plesne radionice riječkih plesača i plesačice pod mentorstvom Petre Hrašćanec.

Međunarodni program predstava odvijat će se u HKD-u na Sušaku i donosi tri gostovanja. Dvije izvedbe, "Jean-Yves, Patrick and Corinne" i "Muyte maker", dio su programa "Francuski novi val", a gostovanja su ostvarena u suradnji s HKD-om. Treća je izvedba suvremena cirkuska predstava "Face nord".

Predstavu "Muyte maker" francuske umjetničke skupine Compagnie PLI gledat ćemo u četvrtak 10. listopada u 20 sati. Predstava koreografkinje Flore Détraz u izvedbi Mathilde Bonicel, Inês Campos, Agnès Potié i Flore Détraz, slavi neposlušna i iracionalna tijela istraživanjem srednjovjekovnih slika, trivijalnih napjeva i grotesknih slika.  

U subotu 19. listopada na rasporedu je plesna predstavom francuskog kolektiva Collectif ÈS "Jean-Yves, Patrick and Corinne", koja je trio za petero izvođača. Trio je u ulozi izvođenja aktivnosti inspiriranih plagijatom: copy-pasteom, krađom, prisvajanjem, oduzimanjem i repliciranjem, čime postavlja pitanje kolektiviteta ili tijela u stalnom dijalogu i prilagodbi.

Suvremenu cirkusku predstavu "Face nord" na pozornici HKD-a na Sušaku 11. listopada izvodi francuski kolektiv Un loup pour l'homme. Predstava je sastavljena od iznenađujućih akrobatskih igara četvero izvođača koji neprestano izmišljaju pravila i prelaze prepreke testirajući fizičke granice svojih tijela, kao i zakone fizike.

Posjetitelji će od 10. do 19. listopada u atriju HKD-a na Sušaku moći pogledati fotografsku izložbu "Razvoj suvremenog plesa na Kvarneru" koja donosi presjek najvažnijih događanja u suvremenome plesu u Rijeci i na Kvarneru od 2008. do 2018. godine, zabilježenih kamerom različitih autora. Izložbu je u suradnji s Plesnim Art Laboratorijem osmislila Nives Soldičić koja je tih deset godina svjedočila nastajanju i napretku riječke izvedbene scene.

Edukativni program Periskopa sastoji se od četiri radionice. Na radionici "Forma i funkcija" od 4. do 8. listopada amaterski i profesionalni plesači i plesačice će uz voditeljicu Petru Hrašćanec istraživati različite osnovne funkcije pokreta. Radionica plesne kritike "Kritički o plesu" trajat će deset dana pod mentorstvom Ivane Slunjski te će s teorijskog i praktičnog aspekta učiti i razmatrati ples i plesnu kritiku.  

Radionica trapeza i kreativna radionica za zračne umjetnike pod vodstvom Vladimira Ježića namijenjena je onima koji žele nadopuniti i usavršiti postojeće znanje i vještinu na trapezu i onima koji se bave nekom drugom zračnom disciplinom. Radionicu partnerske akrobatike "Otkrivanje fenomena" 10. i 11. listopada vodi francuski kolektiv Un loup pour l'homme, koji je i nastao u želji da dubinski istraži partnersku akrobatiku, poznatu i kao hand-to-hand tehnika. Prijave na sve radionice otvorene su do početka listopada, a točni datumi rokova za prijavu na svaku radionicu nalaze se na internetskoj stranici festivala.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.