Hrvatski radio

Radio Rijeka

Festival Vrisak od 13. do 19. rujna u Rijeci - pretpremijera na Kantridi

11.09.2020.

11:53

Autor: Tatjana Sandalj, Hina

Vrisak nije dio EPK programa, ali su ga zbog epidemioloških preporuka udomili u Exportdrvu. S konferencije za novinare. (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Vrisak nije dio EPK programa, ali su ga zbog epidemioloških preporuka udomili u Exportdrvu. S konferencije za novinare. (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Trinaesti riječki sajam knjiga i festival autora Vrisak održat će se od 13. do 19. rujna s glavninom programa u zgradi Exportdrva u Rijeci, a manifestacija je posvećena umrlom književniku Bekimu Sejranoviću. Pretpremijera je s Apstraktnom monarhijom na Kantridi već u petak i subotu!

Glavni urednik izdavačke kuće VBZ, organizatora festivala Vrisak Drago Glamuzina kazao je da je ovo bilo najsloženije događanje u čijoj je organizaciji sudjelovao, tako da je program sastavljan nekoliko puta i mijenjan zbog epidemioloških mjera.

Festivalska pretpremijera bit će Apstraktna monarhija na plaži kod Morskog prasca u petak i subotu, obje večeri od 20 sati. Kulturni kvart Kantrida organizirao je druženje s bečkim umjetnicima: Renata Quehenberger Ziehen održat će predavanje s projekcijom o Platonu na LSD-u u petak. U subotu će o Bekimu Serjanoviću govoriti Marko Tomaš, Glamuzina i Bekimovi riječki prijatelji. 

Prvi put je program složen za svibnja, u izvornom terminu festivala, pozvani su gosti iz inozemstva, čak su im kupljene i avionske karte, a onda se sve moralo otkazati zbog koronakrize, rekao je Glamuzina. Slično se ponovilo i sad, početkom rujna, kad su dogovorena gostovanja stranih pisaca postala nemoguća zbog epidemioloških mjera njihovih država i stavljanja Hrvatske na crvenu listu.

Program se sastoji od tridesetak događanja, uglavnom u Exportdrvu, ali i na plaži na Kantridi, pokraj ugostiteljskog objekta Morski prasac te u kafiću Dnevni boravak u središtu Rijeke, a otvaranje će biti u nedjelju 13. rujna, u perivoju Guvernerove palače, uz svečanu dodjelu VBZ-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman.

Detalji programa 13. Vriska dostupni su na internetskim stranicama na kojima će uživo biti prenošeni susreti s književnicima, a to su službena festivalska stranica vrisak.vbz.hr i Facebook profil festivala.

Glamuzina je iz programa izdvojio predstavljanje romana Saše Ilića "Pas i kontrabas", dobitnika ovogodišnje NIN-ove književne nagrade. Kako je rekao, dodjela nagrade je izazvala žestoke reakcije u Srbiji, dijelom i zbog opisivanja ratnih zločina koje su počinili srpski vojnici, pa će biti zanimljivo čuti što o svemu sad misli autor romana.

Najavio je i da su u Rijeku pozvali niz aktualnih i relevantnih književnika iz Hrvatske i regije. Tako će svoja nova djela predstaviti hrvatski autori Olja Savičević Ivanišević, Marko Tomaš i Vlado Simcich Vava, a iz zemalja okruženja Lidija DimkovskaTanja Stupar Trifunović i Almin Kaplan.

Predstavit će se nova knjiga Zlatka Galla "Arsen - čovjek kao on" te organizirati druženje i razgovor u sjećanje na Bekima Sejranovića kao i predstavljanje njegovih sabranih djela. Neki od pisaca iz inozemstva, koji nisu mogli doći na festival, sudjelovati će putem videorazgovora. 

Poslušajte kako o 13. Vrisku govori direktor Glamuzina:

Glamuzina: Važno je sresti se uživo!, pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.