Hrvatski radio

Radio Rijeka

Festival zmajeva, umjetnosti, pijeska i pučine

22.06.2013.

21:14

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Neki od najpoznatijih svjetskih zmajara, kao i jaka umjetnička ekipa, po drugi su se puta za ljetnog solsticija okupili na malome pješčanom pučinskom otoku gdje se održava Susak AIR+art festival.

Susak AIR+art festival postao je bijenale. Na prvom festivalu zmajeva u Hrvatskoj ikad, zmajari su se prvi puta okupili 2011., a ove 2013. čine to ponovno. Od 22. do 29. lipnja na Susku su se okupili svjetski priznati zmajari iz Japana, Francuske, Austrije i Hrvatske.

Posebna atrakcija festivala su radionice izrade zmajeva japanskog majstora Makoto Ohyea, koji će izrađivati tradicionalnog zmaja Rokkaku te oslikavati zmajeve na japanski način.

U umjetničkom dijelu festivala instalacijama, konstrukcijama, lebdećim skulpturama, fotografijama i ilustracijama sudjeluje niz umjetnika iz Hrvatske, Slovenije i Španjolske, a u filmskom dijelu programa sudjeluje i austrijski autor dokumentarnih filmova Nikolaus Geyerhalter.

Susak AIR+art ponovo prati Ljetno kino uz mladu pjevačku nadu Maru Aiko, a susačkim će se pijeskom prolamati zvukovi sessiona DJ-ice Mirele Matovilke i DJ Gonza. Detaljni raspored programa festivala preuzmite u prilogu. 

Program koji se sastoji od dnevnih zračnih/vjetrovitih i umjetničkih aktivnosti te filmskih projekcija, glazbenih koncerata i umjetničkih izložbi, zbog svoje je specifičnosti i vremenskih uvjeta podložan promjenama. Ovaj jedinstveni festival organizirali su EkoSusak i Udruga građana Susak u srcu uz potporu Turističke zajednice Malog Lošinja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.