Hrvatski radio

Radio Rijeka

Festival.europske.kratke.priče ima riječko izdanje

23.05.2019.

14:24

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Festival.europske.kratke.priče bit će održan u Rijeci i Zagrebu od 2. do 7. lipnja. Riječka specifičnost bit će predstavljanje najboljih mladih autora s natječaja fekp19 te rezultata projekta "Vozim ti priču".

Priča može pokrenuti svijet, istaknuo je kreativni direktor i urednik Festivala europske kratke priče Roman Simić tumačeći ovogodišnju festivalsku temu: HOMO NARRANS. I zato ćemo, na festivalu koji traje već 18. godinu, ove godine istraživati temeljnu ljudsku potrebu za pričanjem priča.

Desetak autora u Rijeku stiže pričati svoje priče iz inozemstva: László Krasznahorkai iz Mađarske, Eley Williams iz Velike Britanije, Elvis Malaj (Albanija/Italija), Antonio Ortuno iz Meksika, Goran Samardžić iz Bosne i Hercegovine, Andrés Neuman (Argentina/Španjolska), Adania Shibli iz Palestine, Semezdin Mehmedinović (BiH/SAD) te Irci Colum McCann i Alan Titley.

Dovodeći autore fluidnih identiteta, koji obitavaju na razmeđi različitih kultura, festival se bavi migrantima, a migracije su i tema pravca Kuhinja u okviru programa Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture, istaknula je riječka partnerica organizacijskog tima Lela Vujanić, voditeljica programskog pravca Kuhinja.

Prvoga festivalskoga dana u Rijeci bit će predstavljeni rezultati projekta "Vozim ti priču" tijekom kojeg su se riječki autori Željka Horvat ČečDavor MandićDunja Matić, Tea Tulić i Milan Zagorac vozili s riječkim taksistima i nakon toga pisali kratke priče. Projekt je nastao u suradnji s CeKaPeom - Centrom za kreativno pisanje čime centar nastavlja već postojeću uspješnu suradnju s festivalom, rekla je Sanja Vučković.

Davor Mandić najavio je da je njegova priča nastala kobinacijom biografskih elemenata "njegova" vozača i stvarne priče koju mu je taksist ispričao te upozorio da su sve priče i video zabilježene, a na materijalu rade Maša Drndić i Igor Paulić.

Na kraju riječkog festivalskog izdanja bit će predstavljeni najbolji na prvom festivalskom natječaju za mlade autore kratkih priča. Detalje programa Festivala europske kratke priče u Rijeci možete doznati ovdje.

Galerija
Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-
Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.