Hrvatski radio

Radio Rijeka

Festivali i premijere: Bogati listopad u riječkom Art-kinu!

01.10.2018.

11:15

Autor: HINA

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

U listopadu će na programu riječkog Art-kina biti ciklus suvremenog nezavisnog i autorskog njemačkog filma pod nazivom Berlinale Special, festivali esperimentalnog i studentskog filma 25 FPS i STIFF, Panorama korejskog filma i premijere filmova redateljica Vlatke Vorkapić i Barbare Vekarić.

Na početku mjeseca, 2. i 3. listopada je na programu međunarodni festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS, s pregledom najboljih filmova iz ovogodišnje konkurencije, kao i dugometražni eksperimentalni film Johanna Lurfa koji kombinira vizure neba igranih, eksperimentalnih i animiranih filmova od 1905. godine do danas, te tako konstruira zvjezdanu povijest filma.

Berlinale Special od 4. do 10. listopada, u suradnji s Geothe Institutom iz Zagreba, donosi, među ostalim, filmove "3 dana u Quiberonu", hommage glumici Romy Schneider, "Ples između redova" sa Sandrom Hüller i "Kasting", čija radnja prati stvaranje remakea kultnog Fassbinderovog filma "Gorke suze" Petre von Kant. U sklopu Berlinale Special je i kino-maraton cijele sezone jedne od produkcijski najbogatijih europskih serija, "Babilon Berlin", redatelja Toma Tykwera.

Art-kino u listopadu kreće s novim projektom "Moja filmska priča", sufinanciranim iz Europskog socijalnog fonda kojim nastoji osnažiti razvoj lokalne filmske kulture i uključiti Riječane koji su navršili 55 godina u kulturni život zajednice. Projekt će se predstaviti 16. listopada.

Premijerno će se prikazati dokumentarni film redateljice Vlatka Vorkapić "Pusti Dobre, pusti", te dva filma redateljice Barbare Vekarić, kratkometražni "Nitko nije savršen" i debitantski dugometražni "Aleksi". 

Zadnji tjedan u listopadu ispunit će Panorama korejskog filma s filmovima "Taksist", "Poezija", "Priča o dvije sestre", "Nada" i "Stari partner". Tjedan češkog i slovačkog filma upoznat će gledatelje se recentnim filmskim ostvarenjima tih dviju produkcija.

U drugoj polovici listopada kreće ciklus Hanekeove srijede, koji će u šest tjedana prikazati važnije filmske naslove ovog velikog europskog redatelja. Ciklus počinje projekcijom filma "Skriveno", s Juliette Binoche u glavnoj ulozi. Nastavlja se s Bijelom vrpcom, filmom "Ljubav", a u studenom su "Funny Games", "Učiteljica glasovira" i "Bennyjev video".

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.