Hrvatski radio

Radio Rijeka

Film "Djeca luke": generacijska interpretacija biranih riječkih rock himni

23.06.2021.

13:13

Autor: Hina

Foto: Kazališna radionica Malik / Facebook

Foto: Kazališna radionica Malik / Facebook

Foto: - / -

Premijera igranog filma "Djeca luke", nastalog na Zoom platformi, uz sudjelovanje mladih glumaca polaznika riječke Kazališne radionice Malik, premijerno će biti prikazana na YouTube kanalu Malika 25. lipnja.

Glumi 15 polaznika Malika, od devet do osamnaest godina, te dvoje profesionalnih glumaca: Anamaria Štefanac i Mark Šokčić. Autorica dramatizacije je Laura Marchig, kostima Tajči ČekadaEnver Krivac je bio zadužen za glazbu, a Kristina Barišić za montažu. 

Voditeljica Malika i redateljica te autorica koncepta filma Denis Kirinčić rekla je u srijedu na konferenciji za novinare da se projekt odvijao dvije godine, s prvotnom idejom da se postavi kazališna predstava u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture 2020 na Molo longu u Rijeci.

No, zbog pandemije odustalo se od predstave uživo, a rad je nastavljen na Zoom platformi. Film je nastao dramatizacijom izabranih tekstova pjesama iz knjige Zorana Žmirića "Riječke rock himne". Kirinčić je navela da se u filmu nastojao oslikati bunt mlađih Riječana prošlih generacija i usporediti ga s buntovništvom sadašnjih mladih ljudi, a film je napravljen u postdramskom izričaju, bez nosive radnje.

Film nije primjeren za mlađe od 12 godina.

Ocijenila je da je obavljen odličan posao, da su se svi, unatoč tome što im je to bilo prvo filmsko iskustvo tog tipa, snašli vrlo dobro. 

Kirinčić je, upitana da pojasni paradoks da u filmu igraju djeca, a nije primjeren za mlađe od 12 godina, istaknula da ni ona, ni djeca niti njihovi roditelji ne smatraju da u filmu ima ičega spornog. "Ne smatram da možemo nekoga povrijediti filmom, nego pomičemo granice", rekla je. 

Linkovi su dostupni OVDJE.

Kazala je da su odgovorne osobe iz projekta Rijeka 2020, nakon pregleda dovršenog filma, odlučili da se zaustavi premijera, nezadovoljne konačnim rezultatom. Pritom su, dodala je, istaknuli sedam elemenata zbog čega je film neprimjeren za prikazivanje djeci, vezanih uz uloge mladih glumaca, ali i ocjenu da film može djelovati agresivno na mlade gledatelje.

Primjedbe su bile vezane uz pojedine scene i situacije za koje se ocjenjivalo da im ne bi trebala biti izložena djeca ni kao gledatelji, niti kao glumci, a Kirinčić je naglasila da su se tih sedam elemenata pokazali netočnima. 

"Nakon toga film je bez mog znanja poslan na ocjenu pravobraniteljici za djecu. Ona je ustvrdila da se mi moramo dogovoriti o prikazivanju filma, ali je ocijenila da ipak nije primjeren za prikazivanje djeci. Dogovoreno je potom da se film prikaže, ali s napomenom da nije primjeren mlađima od 12 godina. Agresivan ton prve inačice filma djelomično je bio rezultat bučnijih dijelova, ali smo film naknadno zvučno 'ispeglali'", istaknula je.

Poslušajte kako Kirinčić govori o filmu i radu na njemu:

Riječke rock himne ni/su generacijska priča, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.