Hrvatski radio

Radio Rijeka

Film "Glasnije od oružja": jesu li za ovakvu Hrvatsku nišanili glazbom?

23.11.2017.

12:13

Autor: Bojana Guberac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Glasnije od oružja" je hrvatski dokumentarni film Miroslava Sikavice o ulozi domoljubne glazbe u političkim promjenama 90-ih i Domovinskom ratu. Riječka premijera održana je sinoć u Art-kinu Croatia.

Hrvatski estradni glazbenici su tijekom srpske agresije na Hrvatsku bili ujedinjeni - nišanili su glazbom. Pod okriljem idealističkog i romantičnog bunta, nastale su pjesme koje pozivaju na mir i podižu moral hrvatskim vojnicima na ratištu, koji su branili državu od agresora, ali i civilima u podrumima i skloništima. 

U filmu "Glasnije od oružja" sudjeluju Zrinko TutićJosipa LisacVera SvobodaJosip IvankovićMladen KvesićDavor GobacBoytronicSandra KulierMario PešoBorut ŠeparovićMiroslav LilićAnte Perković i brojni drugi.

Nastale su tad i pjesme koje su napisane s ciljem odgovora na provokacije agresora, što neki od glazbenika iz filma i danas ističu. Film nije moguće promatrati jednostrano, kao ni pjesme koje su tad nastale - oboje treba staviti u kontekst tadašnjeg vremena.

Zrinko Tutić, autor jedne od najljepših hrvatskih domoljubnih pjesama "Moja domovina" te tvorac prvoga hrvatskog band aida, inzistirao je da u njemu pjevaju samo renomirani hrvatski glazbenici, bez obzira na njihovu nacionalnost, pa su u bandu pjevali Hrvati, Makedonci, ali i Srbi.

Tutić danas kaže da ne bi napisao "Moju domovinu", odnosno da bi ta pjesma danas drugačije zvučala zbog ljutnje koju osjeća prema tome u što se Hrvatska danas pretvorila. Ljuti su bili i građani Hrvatske 2009. kad su prosvjedovali protiv tadašnje vlade, a u filmu se može vidjeti da su na prosvjedu pjevali upravo "Moju domovinu".

Većina glazbenika s kojima je autor Miroslav Sikavica razgovarao za potrebe filma, u svojim je razmišljanjima o Hrvatskoj danas ujedinjena kao i 91. - tada su sanjali neku bolju Hrvatsku. Nažalost, neki glazbenici koji su odigrali ključnu ulogu u podizanju hrvatskog morala, danas dijele sudbinu brojnih hrvatskih branitelja - žive na rubu egzistencije. Pitamo se: jesu li za takvu Hrvatsku pjevali?

Mnoge pjesme rat nisu "preživjele", a do dan-danas priča o njima nije ni zaključena niti ispričana. Što se dogodilo s autorima pjesama i pjevačima možete pogledati do 30. studenog u riječkom Art-kinu Croatia. Za uvod poslušajte što o filmu kaže njegov redatelj i scenarist Miroslav Sikavica:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.