Hrvatski radio

Radio Rijeka

Film "Joker" - intrigantna priča vrijedna gledanja

08.10.2019.

12:08

Autor: Blanka Uzelac

Joaquin Phoenix na jednoj od premijera Jokera (Foto: Goodman Saul / ABACA / Pixsell)

Joaquin Phoenix na jednoj od premijera Jokera (Foto: Goodman Saul / ABACA / Pixsell)

Foto: - / -

Treba li gledati Jokera? Svakako. Možda će razočarati ljubitelje super heroja, one koji očekuju da se Batman pojavi makar i na trenutak, ali ovogodišnji Joker nudi sasvim novu i drugačiju dimenziju intrigantne priče vrijedne gledanja.

Joker (2019.) Redatelj: Todd PhillipsScenartisti: Todd Phillips i Scott SilverGlumci: Joaquin Phoenix, Robert de Niro

U poplavi filmova o Batmanu koji su već toliko potrošeni da su i tvorci filmova shvatili da nema više smisla, barem do daljnjeg, maltretirati taj stripovski lik, Todd Phillips se sjetio da na velikim ekranima još uvijek ima mjesta za - Jokera.

Phillips je vrlo ambiciozno krenuo u projekt prihvativši se i redateljske palice i scenarija, a to su mu, među ostalim, omogućili Warner Bros i DC Films. Bila je to i Phillipsova velika hrabrost, s obzirom da je do sad uglavnom snimao komedije poput "Mamurluka"...

Rezultat je bolji od očekivanog. Prije svega zbog velikog truda glavnog glumca koji je dao sve od sebe da ostvari ulogu psihotičnog lika.

Hrabrost uz veliki rizik, jer su značajne uloge Jokera već ostvarili Jack Nicholson i pokojni Heath LedgerZa ulogu Jokera nije mu na raspolaganju bila baš preširoka lepeza glumaca za odabir jer, ako izuzmemo već vremešnog Willema Dafoea, logično mu je preostao dvadeset godina mlađi Joaquin Phoenix.

Dobrom rezultatu pridonio je, u drugom redu, scenarij: solidno satkana priča o tome kako se jedan mentalno bolestan lik sticajem okolnosti polako pretvara u Jokera.

Treća odlika filma je žanr, jer ovo nije još jedan spektakl o superherojima ili superzlikovcima, već psiho-socijalna drama izgrađena na već dobro postavljenim temeljima priče o Jokeru i Batmanu.

Četvrta odlika jest što Batmana nema ni u tragovima. Vrlo suptilno prikazan je tek Bruce Wayne u ranijoj dobi, tek toliko da ga se scenaristički poveže s Jokerom.

Najveća mana filma je Gotham City, odnosno način na koji ga je prikazao Phillips. Čak i ako mu je bila namjera da inače mračni, fiktivni Gotham City postavi u dnevni Manhattan, učinio je veliku pogrešku. Ideja je mogla biti pretočena u bilo koju svjetsku metropolu, a ne u ziheraški New York City. Koji, uzgred budi rečeno, ovo nije ni zaslužio.

Dakle, u priči dominira Joaquin Phoenix kojem se smiješi nominacija za nagradu Oscar. U konkurenciji glavne muške uloge bit će jako tijesno jer su već sada, prema procjeni kritike, a dobrim dijelom i publike, vrlo izvjesne nominacije: Phoenixa u ulozi Jokera, Leonarda di Caprija u ulozi Ricka Daltona u novom Tarantinovom filmu "Once upon a time... in Hollywood" te Tarona Egertona u ulozi Eltona Johna u filmu "Rocketman".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.