Hrvatski radio

Radio Rijeka

Film koji ni-je o Todoriću: Kako se postaje gazda u Hrvatskoj?

10.10.2016.

12:11

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U riječko Art-kino Croatia stiže dokumentarni film "Gazda: tranzicija / privatizacija / korporacije" redatelja Darija Juričana. To potraga za odgovorom na pitanje kako se postaje gazda u Hrvatskoj, a film prati i knjiga koja će se prodavati poslije večerašnje premijere.

Polazište dokumentarca Gazda je da "ovo ni-je film o Ivici Todoriću". On kreće od priče o životu redateljevog oca Ljudevita Juričana koji je 40 godina radio u Konzumu. Bio je vršnjak sa svojim dugogodišnjim poslodavcem Todorićem, rođeni su u razmaku od svega 11 dana. Još je puno životnih detalja koje dijele - bili su i školski kolege, iste godine dobili djecu...

Ljudevitov sin Dario Juričan želio je napraviti intervju s Ivicom Todorićem, a kako je on to odbio, nije mu preostalo drugo nego da sam sazna odgovore. Glavno pitanje dokumentarnoga filma je kako se postaje gazda u Hrvatskoj. Scenarij potpisuje Zvonimir Tivon, montažerka je Sandra Mitić. Film je producirao Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija, koji je ujedno i distributer filma.

Premijera je u Art-kinu Croatia večeras u 20 sati. Uz redatelja dolaze i izvršni producent Bojan Radovanović te autor knjige Gazda Saša Parparella. Knjiga je komplementarna filmu - to je vodič za samopomoć o tome kako se postaje gazda u Hrvatskoj u 32 poglavlja. Gazda je na repertoaru Art-kina i nakon premijere, svaki dan od 11. do 15. listopada, 17. listopada te od 19. do 23. listopada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.