Hrvatski radio

Radio Rijeka

Film o početku hrvatskih "gazdi" - riječka premijera večeras u Art-kinu

07.02.2018.

11:03

Autor: Ivica Vrkić

Dario Juričan, redatelj filma (Foto: Pixsell)

Dario Juričan, redatelj filma (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

"Gazda: Početak", drugi film iz dokumentarnog serijala "Gazda", riječku premijeru ima večeras u 20 sati u Art-kinu Croatia. Priča je to o Agrokoru prije Agrokora, o debaklu privatizacije, tranzicije i pravosuđa te nasljeđu koje i danas baštinimo.

"U prvom filmu smo se bavili samo Ivicom Todorićem, a onda smo shvatili da tih gazda ima dosta pa smo se pozabavili onim najpoznatijim iz devedesetih godina - Miroslavom Kutlom", kaže redatelj filma Dario Juričan koji će, uz Sašu Paparellu, biti nazočan večerašnjoj riječkoj premijeri.

Kao što sam naziv filma kaže, radnja je smještena u početke hrvatske privatizacije, odnosno devedesete godine prošloga stoljeća, a centrira se oko jednog od najozloglašenijih hrvatskih poduzetnika, Miroslava Kutle. Globus grupa, Agrokor prije Agrokora, rezultat je privatizacije 174 tvrtke koje su potom pretvorene u pepeo.

Redatelj Dario Juričan otkriva kako je tisuće radnika ostalo bez posla, kakve veze s Kutlom imaju sadašnji predsjednik Vrhovnog suda te nekadašnji predsjednik Republike Hrvatske i kako je vlasnik jednog kafića i grilla na Velesajmu mogao steći ogromno bogatstvo te proći nekažnjeno za pustoš koju je ostavio.

Poslušajte razgovor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.