Hrvatski radio

Radio Rijeka

Filmska premijera u Art-kinu: "Nevidljivi grad (La materia non conta)"

01.02.2020.

06:00

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Filmaktiv

Foto: Filmaktiv

Foto: - / -

Riječki Filmaktiv, kao producent, premijerno predstavlja dokumentarno-eksperimentalni film" Nevidljivi grad (La materia non conta)" francuskog redatelja Pierre Commaulta, u riječkom Art-kinu Croatia. Za sada jedina repriza bit će u subotu 1. veljače u 18 sati.

Mladi francuski redatelj Pierre Comault stigao je u Rijeku 2014., u potrazi za "kipućim" gradom iz mitologizirane D'Annunzijeve ere, kako je sam rekao. Boraveći u Rezidenciji Kamov istraživao je riječku povijest i upoznao se s Rijekom danas, gradom koji traži novu budućnost nakon propasti industrija. 

Između Rijeke nekad i danas smjestio je film čiji je naslov "La materia non conta" ili "materijalno je nebitno" posudio iz jednog od D'Annunizjevih govora.

Radnju pokreću dva para: Natalija i Andrea koji u Rijeci žive danas te Zora Blažić i Giuseppe Maranini koji su u Rijeci živjeli prije sto godina. Suvremeni grad otkrivamo šetnjom u društvu dvoje mladih, a "glasovi" Zore i Giuseppea svjedoče o bitnim etapama D'Annunizjeve avanture. 

Iako obiluje arhivskim materijalima, originalnim filmskim snimkama, tekstovima Giuseppeovih pisama i Zorinih dnevničkih zapisa, "Nevidljivi grad" nije povijesni dokumentarac nego filmski esej koji na izrazito nježan način prikazuje dramatične povijesne događaje iz gledišta sporednih likova povijesti. 

Uvijek je zanimljivo pogledati kako nas drugi vide, istaknuo je producent filma Marin Lukanović, poslušajte više: 

Lukanović o nježnom filmskom eseju; pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.