Hrvatski radio

Radio Rijeka

Filmska radionica "Nisam od jučer II": film i arhitektura

03.07.2020.

11:10

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Kinoklub Zagreb

Foto: Kinoklub Zagreb

Foto: - / -

Kinoklub Zagreb organizirao je radionicu "Nisam od jučer II" u kojoj su pozvani sudjelovati svi zaljubljenici u filmove, ali posebno oni koji ih snimaju iz čiste ljubavi. Tema je hommage značajnim arhitektonskim djelima lokalne sredine autora.

Ima nešto dobro u pandemiji i novom normalnom. Primjerice, Kinoklub Zagreb je prvu radionicu "Nisam od jučer" organizirao prije dvije godine, a polaznicima u Zagrebu tada su inspiracija bili kultni filmovi iz povijesti kluba. 

Ovogodišnja je radionica online, što znači da u njoj mogu sudjelovati svi zainteresirani za snimanje filmova u Hrvatskoj. Treba se samo prijaviti na promocija@kkz.hr i moći ćete pratiti sva predavanja na YouTube kanalu kluba, bilo uživo u petak 3. i subotu 4. srpnja u 20 sati ili na snimkama. 

Već su dostupni uvod u radionicu filmologa Nikice Gilića i predavanje arhitekta, kritičara arhitekture i dizajna Maroja Mrduljaša. U petak će o filmu i arhitekturi govoriti urbana antropologinja s Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu Valentina Gulić Zrnić, a u subotu arhitekt iz Zagreba Antun Sevšek.

Naime, u Kinoklubu Zagreb vjeruju da inspiracija za nove filmove ne trebaju biti samo filmovi nego i djela iz drugih umjetnosti, a ove godine je odabrana arhitektura koja se inače rijetko promišlja izvan svoje uobičajene funkcije. "Svako arhitektonsko djelo ima kreativne, vrijednosne i političke aspekte i smatramo da oni mogu biti inspirativni za stvaranje igranog, dokumentarnog ili eksperimentalnog filma", pišu u najavi radionice.

Osim predavanja za sudionike radionice organizirano je i jedno iznenađenje, a više o svemu govori voditelj radionice i predsjednik Kinokluba Zagreb Tomislav Šoban, poslušajte:

Svi su dobrodošli, ali filmski amateri - naprijed!; pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.