Hrvatski radio

Radio Rijeka

14:57 / 18.01.2018.

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Filmske mutacije: u Art-kinu pogledajte kultne filmove Ericea i Hellmana

Dvostruki asfalt (Foto: Art-kino Croatia)

Dvostruki asfalt (Foto: Art-kino Croatia)

Foto: - / -

U četvrtak i petak u Art-kinu Croatia pogledajte po dva filma dvojice redateljskih legendi: Španjolca Victora Erice, koji će i osobno prisustvovati projekciji, te Amerikanca Montea Hellmana – sve u sklopu Filmskih mutacija: 11. Festivala nevidljivog filma, pod naslovom "Refleksije za budućnost".

Iako je snimio svega pet filmova – tri dugometražna i dva kratkometražna, Victor Erice (78) smatra se jednim od najvažnijih europskih redatelja. Za svoje je filmove primio mnoge nagrade, a svaki se ističe posebnim pristupom stvaranju filma. Filmske mutacije otvorit će upravo njegov film "Duh košnice" iz 1973. godine, koji igrom svjetlosti, topline i tišine daje posebno lirski doživljaj i jesenji senzibilitet priči iz doba frankističke Španjolske.

U 11 dosadašnjih izdanja Filmskih mutacija predstavljene su inovativne percepcije brojnih filmskih kustosa i umjetnika, fokusirajući se na umjetničke i teorijske fenomene koji ili nikada nisu bili prikazani ili nisu sustavno istraživani u našem filmskom kulturno-umjetničkom krajoliku. Ove se godine Filmske mutacije održavaju od 18. do 24. siječnja u riječkom Art-kinu Croatia i zagrebačkom Kinu Europa i Muzeju suvremene umjetnosti.  

Naivnim očima sedmogodišnjakinje Ane prikazano je duboko psihološko proživljavanje likova u zabačenome kastiljskom selu, uz suptilne antifašističke motive, a "Duh košnice" često se ističe kao najbolji španjolski film svih vremena. Njime će se u četvrtak u 18 sati otvoriti program Filmskih mutacija.

Nakon projekcije bit će održan razgovor s redateljem Victorom Ericeom i gostima festivala: Cristinom Garciom Martinez, Bradom Stevensom (autorom knjige o Hellmanu), glazbenikom Charlesom Bossonom, Iris Elezi, Thomasom Logorecijem i Tanjom Vrvilo, dok je moderator Dragan Rubeša. Skriveno blago među filmovima Festival nevidljivog filma pronašao je i u još jednom Ericeovu djelu - "Jug", snimljenom 1983. godine, u kojemu prevladava melankolična sjeta sjevera Španjolske, koja u liku djevojčice žudi za tajnama toploga juga. "Jug" je na rasporedu drugoga dana Filmskih mutacija, u petak 19. siječnja u 18 sati.

Desetak minuta prije oba Ericeova filma, publika u Art-kinu imat će priliku pogledati dva njegova kratkometražna filmska uradka: u četvrtak je to "Ana, tri minute", dio omnibusa "3.11. Osjećaj doma", posvećen potresu koji je pogodio Japan 2011. godine, a u petak 11-minutni film "Linija života", koji je dio projekta "10 minuta stariji".

Američki redatelj Monte Hellman (86) često je upravo Ericea isticao kao svoj uzor, a poveznice među njima moći ćemo vidjeti u Hellmanovim filmovima "Dvostruki asfalt" (1971.), koji ima kultni status među automobilskim entuzijastima, te "Cesti za nigdje", koji je 2010. godine u Veneciji bio nominiran za Zlatnog lava, a u kojemu se autor suprotstavlja svim vrijednostima američkog filma. "Dvostruki asfalt" na rasporedu je u četvrtak u 21 sat, a "Cesta za nigdje" u petak u 20 sati.

Program Filmskih mutacija provodi se u suradnji s Umjetničkom organizacijom Film-Protufilm. Svoje sjedalo u Art-kinu možete rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org) ili telefonom (051/323-261) svakoga dana od 16 do 20 sati. Ulaz je slobodan za članove Filmskoga kluba.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.