Hrvatski radio

Radio Rijeka

Filmu "Posljednjih 100" Morane Komljenović nagrada u Beogradu

28.06.2016.

15:50

Autor: Alen Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na netom završenom beogradskom Festivalu muzičkog dokumentarnog filma "Dok'n'Ritam" nagradu žirija osvojio je hrvatski film "Posljednjih 100" riječke redateljice Morane Komljenović o nešto više od tri mjeseca rada kluba "Palach" prije zatvaranja.

Film Posljednjih 100 prati događanja tijekom posljednjih stotinu dana aktivnosti kultnoga riječkog kluba Palach. Klub je zatvorio vrata u svibnju 2013. godine nakon 45 godina djelovanja, a redateljica Morana Komljenović stvara svojevrsni memento jednog razdoblja riječke klupske scene. Podsjetimo, njezin debitantski dokumentarac Bosanoga (sasvim slučajna smrt) osvojio je posebno priznanje žirija na ZagrebDoxu 2012. godine.

Radi se o filmu koji govori o nizu događaja koji su 1981. godine obilježili generaciju mladih u Rijeci i koji su ostali nerazjašnjeni. Ishodište filma je pogibija Nenada Vižina koji je posljedicom brutalnosti tadašnjega sistema izgubio život, a nakon njegove smrti pokrenuta je peticija kojom se tražilo provođenje istrage u tadašnjem SUP-u, što je jedinstven slučaj u povijesti bivše Jugoslavije. Uslijedila su ispitivanja u policiji, prijetnje izbacivanjem s fakulteta i slični događaji.

Nenada Vižina tadašnji mladi Riječani sjećaju se kao bosonogog mladića koji je redovito, svake večeri, dolazio pred Kont i koji je jednoga dana bježeći od tadašnje milicije, navodno sam skočio s prozora hotela Continental. Umro je tri dana nakon tog događaja, a u službenu milicijsku priču još ni danas ne vjeruje cijela jedna generacija Riječanki i Riječana.

S autoricom filma Posljednjih 100 Moranom Komljenović razgovarala je Larissa Smokvina:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.