Hrvatski radio

Radio Rijeka

Finale sezone u riječkom HNK Zajcu: što povezuje Jug i Sjever?

03.06.2017.

12:13

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Finale sezone u riječkom HNK Ivana pl. Zajca bit će obilježeno večeras koncertom "Jug - Sjever" u kojem su glazbom povezani Španjolska i Finska. Poslušajte što je zajedničko u izabranim djelima pronašao maestro Ville Matvejeff. Početak koncerta je u 19 sati.

Glazbeno putovanje kreće s juga Europe, iz Španjolske, koncertno-scenskom izvedbom "La vida breve", opere u dva čina Manuela De Falle, skladane prema libretu Carlosa Fernándeza Shawa. Priča se vrti oko prelijepe mlade Romkinje, strastveno zaljubljene u mladića zaručenog ženom iz višeg staleža, a u tragičnoj ulozi Salud nastupit će Anamarija Knego.

Drugi dio koncerta odvodi publiku na sjever, u Finsku i donosi djelo najpoznatijeg finskog skladatelja Jeana Sibeliusa. Još tijekom boravka u Beču, mladi Sibelius počeo je rad na prvom velikom orkestralnom djelu, simfoniji "Kullervo" što se temelji na finskom epskom spjevu Kalevala, a naziva se još i zborskom simfonijom. Praizvedba simfonije 1983. u Finskoj bila je ogroman uspjeh. Naslovnog, tragičnog finskog junaka pjevat će Robert Kolar uz mezzosopranisticu Ivanu Srbljan te muški zbor i orkestar Opere.

Ville Matvejeff je baš ta dva skladatelja odabrao jer su vrlo različiti, ali su fokusirani na istu temu tragične ljubavi, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.