Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fiume Fantastika: izložba o 150 godina urbane povijesti Rijeke

25.08.2020.

12:04

Autor: Ivan Ribarić

Foto: EPK Rijeka 2020

Foto: EPK Rijeka 2020

Foto: - / -

U Exportu na Delti ovog se petka, 28. kolovoza 2020., otvara velika izložba o Rijeci, postavljena u 10 paviljona od kojih svaki donosi po jedan specifični riječki fenomen. Ova je izložba središnji događaj programskog pravca Slatko i slano, projekta EPK i ostaje otvorena do kraja studenog 2020.

Dugo stvarana, zasnovana na najnovijim istraživanjima, izložba „Fiume Fantastika: Fenomeni grada“ donosi priču o Rijeci koja je u proteklih 150 godina svoje urbane povijesti doživjela radikalan rast i postala globalno prometno i industrijsko središte. Zasnovana je na recentnim istraživanjima DeltaLaba - Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam pri Sveučilištu u Rijeci te priča i tumači povijest modernog urbanog razvoja Rijeke i njezine regije prateći utjecaje ekonomskih, političkih i društvenih procesa na arhitekturu grada.

Izložba i prateća publikacija rezultat su istraživanja turbulentne povijesti u kojoj je Rijeka prolazila kroz različite društveno-političke sustave i teritorijalne ustroje, a pritom se fokus urbanog razvoja u bitnoj mjeri temeljio na novim tehnologijama i na ekonomskim učincima. U takvim okolnostima nastale su specifične arhitekture i urbani fenomeni koje nadilaze pitanja stila, jezika ili estetike i koji generiraju vlastitu, lokalno-specifičnu i autonomnu urbanu kulturu.

Izložba raspoznaje i obrazlaže ove fenomene na preklapanjima društvenih i arhitektonskih projekata. Radikalne transformacije, neočekivane prenamjene zgrada, brutalni sudari prirode i industrije tek su neki od elemenata složenog mozaika do sada neispričane priče o urbanim poukama Rijeke. Izložba Fiume fantastika: Fenomeni grada postavljena je u deset paviljona, od kojih svaki tematizira određeni riječki fenomen: Granice, Luka i željeznica, Mreže, Kino: “Stižu ljudi!”, Grad, Palača, Zajedničko tlo, Dokolica, Spomenici i Fantastične zone

Izložba se otvara u petak 28. kolovoza u 19.30 sati, a po otvorenju bit će organizirani obilasci za publiku u 20.30, 21.30 i 22.30.Zbog mjera zaštite od korona virusa, maksimalan broj posjetitelja koji istovremeno može boraviti u prostoru izložbe je ograničen, a sve upute vezane uz obilazak posjetitelji će dobiti u petak prilikom dolaska na otvorenje. Ulaz na izložbu će u petak 28. kolovoza, na dan otvorenja, biti besplatan, a izložbu je do 13. rujna moguće posjetiti svakim danom od 17 do 21 sat. Od 14. rujna do 30. studenog izložba će biti otvorena svakim danom od 11 do 21 sat.

Pojedinačna cijena ulaznice za vrijeme trajanja izložbe je 30 kuna. Ulaz je slobodan za djecu do 7 godina, te nezaposlene i umirovljenike uz predočenje važećih dokumenata. Djeca i mladi do 18 godina, studenti, zaposlenici Sveučilišta u Rijeci te članovi strukovnih udruga i organizacija uz predočenje važećih dokumenata ostvaruju popust od 50% na pojedinačnu ulaznicu.

Vizual izložbe (Foto: EPK Rijeka 2020)

Vizual izložbe (Foto: EPK Rijeka 2020)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.