Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Folklorna fuzija" otvara ciklus komornih koncerata HNK Zajca

11.10.2020.

13:29

Autor: Tatjana Sandalj

Acoustic project (Foto: HNK Zajc)

Acoustic project (Foto: HNK Zajc)

Foto: - / -

Koncert ansambla "Acoustic project" nazvan "Folklorna fuzija", u nedjelju 11. listopada u 19 sati, otvara ovosezonski ciklus komornih koncerata u HNK Ivana pl. Zajca. Glazbeni program inspiriran je bogatstvom folklornih tradicija koje još žive na ovim prostorima.

Cilj "Folklorne fuzije" nije bio aranžirati narodne plesove i napjeve nego stvoriti nov glazbeni materijal koji je slika i tradiciju i suvremeni glazbeni trenutak. Dakle, riječ je o novim skladbama koje su inspirirane hrvatskim folklorom.

Deset glazbenika okupljenih u "Acoustic project" ansamblu jedinstvena su pojava na glazbenoj sceni, kažu podaci. Osnovao ga je 2008. godine skladatelj i kontrabasist Dubravko Palanović koji ga i danas vodi.  Tijekom godina mijenjali su se postavi glazbenika, ali i njihov glazbeni izričaj, od klasike, jazza, folklora do rocka.

Spajanjem izvođačkih tradicija klasične glazbe s jazzom, tangom, rockom, orijentalnom glazbom... stvaraju koncertni program koji je atraktivan i zanimljiv kako za domaće tako i za inozemno glazbeno tržište. Spoj folklornih izvođačkih tradicija sa specifičnim tehnikama klasičnih instrumenata razvijenima u suvremenoj klasičnoj glazbi, otvaraju se nove i svježe mogućnosti koje garantiraju uspješan spoj inovativnosti i tradicije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.