Hrvatski radio

Radio Rijeka

16:54 / 12.06.2022.

Autor: Tatjana Sandalj

Foto izložba: Staklo i Rijeka

Pogled

Pogled

Foto: Linda Spicijarić / Fotoklub Rijeka

Izložbu "Staklo i Rijeka" Fotoklub je priredio uz Dane sv. Vida, otvorenje je u ponedjeljak 13. lipnja u 19:30 riječkoj Galeriji Principij, a izložba ostaje dostupna do 21. lipnja.

Već više od sedamdeset godina članovi Fotokluba Rijeka najmanje jednom godišnje prirede izložbu o svome gradu, uvijek s drugom temom, podsjećaju u najavi izložbe "Staklo i Rijeka".


Ujedinjeni narodi proglasili su 2022. Međunarodnom godinom stakla, pa su se staklom odlučili baviti i u Fotoklubu Rijeka. Od 225 fotografija pristiglih na natječaj, za izložbu je predsjednik kluba Borislav Božić odabrao 44, po principu da svaki autor sudjeluje s najmanje jednom fotografijom. 


Staklo je neizbježan materijal u razvoju civilizacije i ima višestruku primjenu u skoro svim ljudskim aktivnostima. U nekom svom obliku svakodnevno je prisutno u svim našim kućama, domovima. 


"Staklo nas svako jutro definira kroz najmanje svoja dva oblika, dvije pojavnosti. Kada se budimo, pogledamo kroz prozor – staklo gledajući kakav nam je osvanuo dan. Umivajući se, gledamo se u ogledalo – staklo, ogledamo se kakvi to jesmo u novome danu. Dakle, s prozorom i ogledalom počinjemo naš novi dan", piše Božić i zaključuje da staklo treba afirmirati jer je materijal koji se lako reciklira i iznova upotrebljava bez ekološke štete.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.