Hrvatski radio

Radio Rijeka

Foto izložba: "Uključene, aktivne, svjesne – ženske perspektive danas"

04.02.2020.

11:52

Autor: Tatjana Sandalj

Ilona Szwarc: Nova žena, doista (Foto: Rijeka 2020 - EPK)

Ilona Szwarc: Nova žena, doista (Foto: Rijeka 2020 - EPK)

Foto: - / -

Fotografska izložba "Uključene, aktivne, svjesne – ženske perspektive danas" u utorak će biti otvorena u Galeriji Kortil u Rijeci i ostat će dostupna do 15. veljače. Organizatori su zagrebačka Fotografska udruga ORGAN VIDA i Galerija Kortil.

Izložba "Uključene, aktivne, svjesne – ženske perspektive danas" odvija se u sklopu programskog pravca Kuhinja različitosti Rijeke Europske prijestolnice kulture 2020 i predstavlja šest autorica iz Italije, Poljske, SAD-a, Njemačke, Španjolske i Turske. 

Dokumentarna fotografkinja Giulia Bianchi, koja predaje i radi u New Yorku, predstavlja multimedijski projekt "Zaređivanje" o ženama katoličkim svećenicama koje je Vatikan ekskomunicirao. Istražuje nevidljive aspekte stvarnosti kao što su sjećanje, duhovnost i feminizam, a priče priča uz pomoć riječi, crteža, fotografija i videa.

Naime, rimokatolička crkva strogo zabranjuje žensko svećenstvo, a od 2002. godine stotine časnih sestara i teologinja istupilo je i nezakonito se zaredilo u sklopu globalnog pokreta RCWP (Rimokatoličke svećenice). Bianchi je od 2012. posjetila 35 njihovih zajednica u SAD-u, Kanadi i Kolumbiji te izradila povijesni arhiv sastavljen od fotografija, intervjua i dokumenata.

Cemre Yesil iz Istanbula je British Journal of Photography predstavio kao jednu od 25 najperspektivnijih novih talenata. U suradnji s vizualnom umjetnicom, fotografkinjom i grafičkom dizajnericom Alice Caracciolo predstavlja projekt "Pieta". To je priča o dvjema skulpturama od kojih je prva iz Castra, grada na jugu Italije, a druga iz istambulskog naselja Karaköy, a koje vezuje priča o – slobodi: Što znači pomaknuti kamen?

Španjolska fotografkinja s diplomom s UCM-a Gloria Oyarzabal bavi se fotografijom, filmom i podučavanjem. Njen projekt "Woman go no'gree" istražuje sjecište roda, povijesti, proizvodnje znanja, stereotipa, klišeja. Podsjeća da postkolonijalno mapiranje izrazito europskih pristupa feminizmu žensko pitanje predstavlja najčešće kao zapadno, bez odgovarajuće optike za promatranje afričkog društva.

Catrine Val počela je kao komercijalna umjetnica u Beču, ali je zaokrenula karijeru, a njene teme su postale semantika i etimologija. Njen projekt "Feministkinja" je serija fotografija na granici između mode i performansa, kritike i šale. Figura na tim autoportretima nema svoje mjesto, njeno vrijeme nije sadašnjost, a prikazani trenutak je nemoguć.

Fotografkinja i umjetnica rođena u Poljskoj koja živi u Los Angelesu Ilona Szwarc predstavlja projekt "Nova žena, doista". Obzirom da je strankinja u okolini koju istražuje, onda se inspirirana tutorijalima za kazališno šminkanje poigrava površinama koje konstruiramo kako bismo proizveli i potvrdili svoj identitet.

Poslušajte više:

Izložbu u Kortilu predstavljaju kustosi Lovro Japundžić i Lea Vene, pripremila Matea Krmpotić

Nausicaa Giulia Bianchi: Zaređivanje (Foto: Rijeka 2020 - EPK)

Nausicaa Giulia Bianchi: Zaređivanje (Foto: Rijeka 2020 - EPK)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.