Hrvatski radio

Radio Rijeka

FOTO: Kako Dječja kuća gradi pravi Baltazar-grad

19.09.2019.

15:11

Autor: Tatjana Sandalj

Cigla po cigla - Dječja kuća (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Cigla po cigla - Dječja kuća (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Gradnja kuće u Dječjoj kući teče po planu, unutar zidova Ciglene zgrade u kompleksu Benčića u Rijeci. Uz obilazak gradilišta najavljen je programski pravac Dječja kuća Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture, a programe je obojio - Baltazar!

Radovi na izgradnji Dječje kuće počeli su u ožujku. Do sada je izvedeno ukrućivanje postojećih fasadnih zidova, izrađena je betonska ploča prizemlja i prvog kata, okno lifta, dovršena je konstrukcija gledališta multimedijalne dvorane, a u tijeku je priprema izrade betonske međukatne konstrukcije trećeg kata i krovišta.

Jedinstvena Dječja kuća, kojoj danas nedostaje još samo posljednji kat, bit će otvorena uz festival Tobogan u lipnju sljedeće godine, a 19. rujna 2020. počet će i prva sezona u tom prostoru namijenjenom dječjoj kulturi i kulturi za djecu.

Program oblikuju Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Art-kino Croatia, Gradska knjižnica Rijeka i riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti – to već znamo.

Prvi put su najavljeni programi posvećeni legendarnom animiranom liku hrvatske filmografije, profesoru Baltazaru. Scenarista kultnog crtića Zlatka Boureka inspirirala je Rijeka, a kako je dječji program Europske prijestolnice kulture obogatio Baltazar?

Projekt obnove Dječje kuće financira se u sklopu cjelovitog projekta "Revitalizacija kompleksa Benčić - Cigleni i T-objekt", ukupne vrijednosti 162 milijuna kuna. Dobrim dijelom financira se bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

U suradnji sa Zagreb filmom, u prostoru Exportdrva bit će održana velika, šarena, interaktivna, edukativna izložba - prva izložba čiji je glavni lik profesor Baltazar. Još uvijek se traži točna lokacija Baltazarova igrališta, za koje mural priprema portugalski umjetnik Pedro Campiche

S pogledom na Baltazar-grad, kod broda Uragan na Molo longu bit će uređeno senzorno igralište. Riječka plaža Grčevo na Pećinama postat će Baltazargradsko kupalište, a dopunjavanje postojećih sadržaja osmišljavaju studenti Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Baltazar će se s velikom i malom publikom družiti i u deset riječkih susjedstava. Program "Gostujući profesor" donijet će crtiće i neke druge sadržaje u već postojeća i neka nova mjesta okupljanja u riječkim kvartovima i pozvati stanovnike na druženje, ali i predstaviti najmlađima što rade majstori: frizer, dirigent, pekar, krojač, postolar, urar...

Kakve su to vrijednosti povezale Baltazara i Dječju kuću tumači voditeljica programskog pravca Dječja kuća Jelena Milić, a o programu kojim će se baviti ustanove govore njihovi ravnatelji Magdalena Lupi Alvir (GKL Rijeka), Slobodanka Mišković (Art-kino), Niko Cvjetković (GK Rijeka) i Ivo Matulić (MMSU), poslušajte:

Milić: Dječja kuća i Baltazar, pripremila Tatjana Sandalj

Ravnatelji ustanova o programima Dječje kuće, pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.