Hrvatski radio

Radio Rijeka

FOTO: Otvorena izložba o 150 godina riječkog torpeda

19.05.2016.

19:41

Autor: Josip Krmpotić, Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izložba "Prvi na svijetu - 150 godina riječkoga torpeda" otvorena je u željezničkom skladištu na zapadnoj Žabici u Rijeci. Organizirali su je Muzej grada Rijeke i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, a ostat će otvorena do 21. prosinca.

Torpedo se vratio u Rijeku i ponosni smo na sve što je ovaj stroj, nikako oružje, učinio kroz našu povijest i što i danas piše sadašnjost Rijeke. Na više od tisuću kvadrata praznog željezničkog skladišta od danas se javnosti nudi mogućnost susreta s eksponatima starim više od stotinu godina i kao takova izložba je jedinstvena i u svijetu.

Osim pedesetak originalnih predmeta – torpeda, lansirnih cijevi, različitih tipova žiroskopa, dubinskih sprava, upaljača, indikatora smjera i brzine, opreme za ispitivanje torpeda i raznih instrumenata – dijelova torpeda, predstavljene su i makete Luppisovog čuvara obale, prvog Whiteheadovog torpeda i lansirne stanice, te brojne projekcije. 

Izložba "Prvi na svijetu - 150 godina riječkoga torpeda" nastavak je želje za revitalizacijom riječke industrijske baštine i prava prilika za učenje te baštine. Organizirali su je Muzej grada Rijeke i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, uz suradnju Grada Rijeke i Primosko-goranske županije, a ostaje otvorenom do 21. prosinca ove godine, dana kada je prije 150 godina prvi put službeno predstavljen torpedo u Rijeci. 

Izložbu možete razgledati od ponedjeljka do petka od 12 do 18 sati. Uz prethodne najave, posjet za grupe od deset i više posjetitelja moguć je i izvan radnog vremena. Uz najave je moguće i stručno vodstvo.

Jedno od najvećih tehničkih dostignuća devetnaestog stoljeća i simbola svojedobnog riječkog "industrijskog čuda" prikazano je u razvoju od prvih Luppisovih zamisli do razvitka Whiteheadovog torpeda, sve do kraja proizvodnje u Rijeci 1960.-ih godina.

Važna je podrška Hrvatske vojske – Hrvatske ratne mornarice i Specijalne policije MUP-a Republike Hrvatske koji godinama pronađenu građu doniraju Muzeju grada Rijeke. Važni su i novopronađeni prototipovi – jedinstveni na svijetu primjerci motora koji pokazuju visoku razinu istraživačkog laboratorija riječke tvornice, sačuvani u zbirci Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja. 

Autori izložbe su satnik Goran Pernjek, dugogodišnji suradnik Muzeja grada Rijeke i specijalist za povijesni razvoj torpeda te Ivo Mileusnić, viši kustos Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Atraktivan dizajn izložbe i svih publikacija autorski je rad Klaudija Cetine, profesora na Nuova Accademia di Belle Arti u Milanu.

Uz Europsku noć muzeja 21 svibnja u istom prostoru otvorena je i izložba "Kronologija prikupljanja torpeda 2006.-2016. - Fotografski podsjetnik autora Gorana Pernjeka. 

Pernjek je istaknuo da su primjerci koje možemo vidjeti na ovoj izložbi jedinstveni, a to je samo jedan od razloga zašto treba razgledati postav, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.