Hrvatski radio

Radio Rijeka

FOTO: Otvorene dvije instalacije u Rijeci: na mostu preko Rječine i u MMSU

12.10.2019.

12:15

Autor: Hina

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

U sklopu projekta Rijeka - Europska prijestolnica kulture 2020. u petak su otvorene dvije instalacije i to hrvatske umjetnice Ivane Franke i finskih umjetnika Tommija Grönlunda i Petterija Nisunena: "Time Slip" na mostu preko Rječine i "Imminence" u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti.

Riječ je o svjetlosnoj instalaciji "Time Slip" na mostu preko Rječine te zvučnoj i svjetlosnoj instalaciji "Imminence" u prizemlju Muzeja. Instalacija "Time slip" ostat će otvorena tijekom cijele 2020., a "Imminence" do ožujka 2020, nakon čega će biti izložena u Galerie Anhava u Helsinkiju.

Kako je rekla koordinatorica programskog pravca "Slatko i slano" Morana Matković, u ovoj i idućoj godini Muzej priprema niz intervencija posvećenih temi javnog prostora koje će pridonijeti fizičkim i simboličkim modifikacijama urbanog krajolika Rijeke.

Zajednički cilj im je oživljavanje trenutno nedostupnih ili zapuštenih urbanih zona i otvaranje novih mjesta susreta na potezu od Rječine do izlaza na more i od Delte do kompleksa Benčić.

Instalacija "Time slip" sastoji se od izvora svjetla postavljenih pod mostom na Titovu trgu koji obasjavaju površinu Rječine. Svjetlo se emitira, pali i gasi, u koreografiji sukladno protoku Rječine. 

"Imminence" se sastoji od mreže staklenih cjevčica kroz koje curi voda. Ta instalacija, prema ideji autora, tako sjedinjuje elemente vode, svjetla i zvuka te time aktualizira naličje novog gradskog kulturnog centra koji nastaje u postinudstrijskom kompleksu Benčić.

Ivana Franke vizualna je umjetnica koja se bavi istraživanjem svjetla usredotočujući se na perceptivne pragove. Među njenim međunarodnim izložbama izdvajaju se Schering Stiftung Project Space u Berlinu (2017.), Biennale u Shanghaiu (2016.), Peggy Guggenheim, Venecija (2011.), Deutsche Guggenheim, Berlin (2012), Manifestu 7 (2008.), Biennale u Veneciji (2007.) i MoMA P.S.1. (2001).

Tommi Grönlund i Petteri Nisunen su umjetnički dvojac iz Helsinkija koji zajedno djeluju od sredine 1990-ih, nakon što su završili studij arhitekture. Autori su brojnih javnih radova, a sudjelovali su na izložbama u prostorima kao što su Powerlong Art Center, Hangzhou (2018), MUDDAM Luxembourg (2015.), Marrakesh Bijenale (2014.), Moskovski Bijenale (2009.), Bijenale u So Paulo (2007.), Art Unlimited / Art Basel (2005.), Yokohama Trijenale (2001.), Bijenale u Veneciji (2001.) i Manifesta 1, Rotterdam (1996.).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.