Hrvatski radio

Radio Rijeka

FOTO: Predstavljena zbirka priča "Autorske bure" inspirirana Kvarnerom

13.10.2019.

10:51

Autor: Hina

Umjesto riba - knjige na banak (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Umjesto riba - knjige na banak (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Zbirka priča "Autorske bure" 16 renomiranih autorica i autora iz Hrvatske i okolnih zemalja, koje su napisali inspirirani boravkom u mjestima na Kvarneru, predstavljena je u subotu u riječkoj ribarnici.

Sudjelovali su Milena Benini, koja je boravila i pisala u Mošćeničkoj Dragi, Zoran Žmirić u Lovranu, Dorta Jagić u Voloskom, Faruk Šehić na riječkoj ribarnici, Vladimir Arsenijević na Pećinama, Lejla Kalamujić u Kostreni, Nora Verde u Bakru. Zebar je mjesto u kojem je boravio Enver Krivac, Robert Perišić bio je u Crikvenici, Asja Bakić u Loparu, Edo Popović u Baškoj, Olja Savičević Ivančević u Filozićima, Damir Karakaš na Cresu, Tea Tulić u Malom Lošinju, Bekim Sejranović na Susku, a Josip Novakovich u Opatiji.

Urednik izdanja Kruno Lokotar je naglasio da nije do sad čuo za sličan izdavački projekt. Nakon ovoga lokalne zajednice neće biti iste, rekao je. Knjigu su izdali zajednički Rijeka 2020 i V.B.Z. 

U neuobičajenom prostoru za predstavljanje knjiga, ulomke iz priča čitali su studenti Glume i medija s riječke Akademije primijenjenih umjetnosti. 

Zbirka priča objavljena je u sklopu programskog pravca Lungomare Art projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture. 

Direktorica Rijeka 2020 Emina Višnić istaknula je da su priče nastajale tijekom boravka autora u 16 mjesta Kvarnera na proljeće 2018. Priče su inspirirane tim mjestima i komunikacijom s mještanima te su vrlo životne, rekla je. U organizaciji Rijeka 2020 želimo zahvatiti ne samo široko u različitim segmentima, nego i duboko u zajednicu, te je tako nastala ova zbirka, rekla je. 

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ustvrdio je da će ovo izdanje, kao i skulpture i instalacije u prostoru, koje će realizirati ugledni umjetnici iz cijelog svijeta na 10 lokacija Primorsko-goranske županije u sklopu programskog pravca Lungomare Art ostati trajno nasljeđe projekta.

Pročelnica Upravnog odjela Primorsko-goranske županije za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić istaknula je vrijednost širenja projekta EPK izvan Rijeke, na prostor cijele županije, navevši da se ovime dodatno vrednuju lokalne zajednice.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.