Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fotografije podsjećaju na strahote rata - ne ponovilo se!

04.05.2015.

12:58

Autor: Olivera Vinković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izložba fotografija postavljena prošli tjedan na riječkom Korzu jedan je od načina na koji se obilježava 70 godina od završetka Drugoga svjetskog rata i oslobođenja Rijeke. Fotografije prikazuju ratna razaranja, ali i brzu obnovu odmah nakon rata.

Sedamdeseta je obljetnica oslobođenja od pogubnosti fašizma i nacizma kao političke ideologije revanšizma i agresije. "Rijeka, sjećamo se", izložba Muzeja grada Rijeke postavljena ovih dana na riječkom Korzu, kroz 50 fotografija govori o danima prije i nakon oslobođenja našega grada te o jednoj od najvažnijih bitaka u Drugome svjetskom ratu - bitci za Rijeku.

Antihumanizam u najbrutalnijoj pojavnosti ubijanja civila i uništavanja svih civilizacijskih postignuća dokumentiran je autentičnim fotografijama svjedoka, anonimnih, ali i poznatih fotografa poput Nikole PerkovićaViktora Hreljanovića i drugih. Izložba prikazuje ključne trenutke - njemačke okupacije, bitke za Rijeku te razorne posljedice bombardiranja angloameričkog zrakoplovstva.

Uništena su mnogobrojna industrijska postrojenje i pojedine gradske četvrti - sve to može se vidjeti na Korzu do nedjelje 10. svibnja. Uz naziv izložbe Rijeka, sjećamo se dodajmo: i ne ponovilo seS autoricom izložbe - višom kustosicom Sabrinom Žigo razgovarala je Olivera Vinković:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.