Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fotografsko istraživanje riječkih napuštenih građevina

01.05.2013.

16:38

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Projekt 'Napuštene zgrade' pozvao je četvero fotografa iz Berlina i četvero iz Rijeke u zajedničko istraživanje riječkih napuštenih građevina. Fotografi su od jutros zajedno i radit će do 5. svibnja.

Iz Berlina su stigli: Stephan Boegel koji je diplomirao poslovnu informatiku, a ljubav prema industrijskim ruševinama otkrio je u Detroitu; Elena Capra koja se preselila u Berlin na studij fotografije nakon završetka BA iz likovnih umjetnosti u Ženevi; Jakob Ganslmeiera za kojeg nema razlike između fotografiranja portreta zgrada ili osoba sve dok one sadržavaju uspomene ili tragove prošlosti; te Sibylle Hoessler koja se vratila u Rijeku u kojoj je prošle godine istraživala i izložila fotografije Koraci Toše Dabca.

Rijeku predstavljaju: modna dizajnerica Marina Jončić koja se fotografijom bavi sedam godina; Marin Mešter koji dvije godine istražuje riječko postindustrijsko nasljeđe; Mario Pućić koji studira na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu; te Ivan Vranjić koji je interes za riječku povijest i arhitekturu povezao sa studijem dizajna.

Fotografi će dobiti uvid u povijest grada Rijeke u razgovorima sa stručnjacima i povjesničarima, a onda će se uputiti u istraživanje zgrada. Fotografije koje tada nastanu bit će izložene u Rijeci u lipnju, u Zagrebu u srpnju i u Berlinu tijekom kolovoza.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.