Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Fragmenti izgubljenog vremena" - ideje iz prošlosti kao turistički putokaz

18.10.2016.

15:44

Autor: Eduard Kišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Da nije bilo Prvog svjetskog rata, Opatija bi na mjestu današnje Ljetne pozornice imala Lječilišnu palaču s kongresnom dvoranom, kazalištem i bazenom s umjetnim valovima, a Zadar na području Punta Mike hotelsko-turističko zabavni centar poput onih na francuskoj Azurnoj obali.

Nasip na kojem je danas opatijsko kupalište Lido i hotel Bevanda, površine 13 tisuća četvornih metara, izgrađen je namjenski za izgradnju tog velebnog lječilišnog centra, a nikad realizirani zadarski projekt Centra za užitak, zabavu i hedonizam iz 1909. godine, i za današnje vrijeme djeluje fantastično i sastoji se od čak 10 nacrta, projekata, skica i crteža. Požar Prvog svjetskog rata zaustavio je te i mnoge druge projekte turističke arhitekture na hrvatskom priobalju od Brijuna do Dubrovnika.

Da su realizirani, mjesta na našoj obali imala bi potpuno drugačiji izgled, kažu autorice izložbe "Fragmenti prekinutog vremena - Neizvedeni projekti turističke arhitekture na hrvatskom priobalju" dr. Mirjana Kos iz Hrvatskog muzeja turizma i dr. Jasenka Kranjčević iz Instituta za turizam, izložbe koja se večeras otvara u Opatiji. Ideje iz prošlosti, ističu one, mogu biti putokaz za našu turističku budućnost. Izložba, koju postavlja Hrvatski muzej turizma u suradnji s Državnim arhivom u Rijeci, otvara se večeras u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u 19:30 i bit će otvorena do 23. studenog.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.