Hrvatski radio

Radio Rijeka

Frljić i Blažević: Razbija se mit o Rijeci kao gradu tolerancije

10.06.2015.

15:39

Autor: Albert Petrović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječki kazališni „hitmejkeri“ Oliver Frljić i Marin Blažević u našem su programu danas najavili izvedbu "Trilogije fašizma" – i to na Dan antifašizma 22. lipnja, na sceni HNK Ivana pl. Zajca.

Bit će izvedene tri kontroverzne predstave – "Bakhe", "Aleksandra Zec" i "Hrvatsko glumište". Ono što je trebalo biti puka najava tog događaja, u razgovoru se pretvorilo u raspravu o pitanjima metoda i ciljeva umjetnosti, kritike društvenih okolnosti, religije, hrvatske stvarnosti i odnosa prema zločinima totalitarnih režima.

Ovaj hvaljeni i kuđeni autorski dvojac napominje svima koji su gledali sporne "Bakhe" iz 2008. godine, da predstava ima novo ruho. Snimka govora Ive Sanadera sa splitske rive iz 2001., zbog koje su "Bakhe" bile skinute s programa Splitskog ljeta, pa na intervenciju tadašnjeg premijera vraćene, ipak ostaje u predstavi.

Taj je govor još uvijek aktualan, kaže Oliver Frljić, i tvrdi da govor pokazuje relaciju Sanaderova položaja tada i danas, kao i nepromijenjenost HDZ-ove retorike kojom pokušavaju manipulirati braniteljskom populacijom, što smo vidjeli na primjeru nedavnog pokušaja državnog udara.

Marin Blažević pak ističe da je Rijeka jedini veći grad u zemlji u kojem se može raditi takav teatar, no nakon njihova pokušaja da iz Rijeke preispituju stanje u državi, pojavili su se neki elementi koji razbijaju mit o gradu tolerancije… Poslušajte cijeli razgovor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.