Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gala atmosfera za početak sezone

02.10.2013.

11:19

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sinoć je svečanim koncertom "Zajc gala" pod ravnanjem Ive Lipanovića otvorena nova kazališna sezona i 20. Zajčevi dani u HNK Zajcu. Publika je uživala i s odobravanjem pratila najljepše stranice Zajčeva stvaralaštva.

Posjetitelji su uživali u izvedbi izvrsnoga muškog zbora, sjajnog orkestra Opere i solista velikih glasovnih potencijala. Kazalište ispunjeno publikom koja je nakon dugo vremena dočekala svoga Riječanina, Ivana pl. Zajca, u najljepšem glazbenom izdanju. Mogli bismo reći da smo čuli vječne Zajčeve hitove, najljepše Zajčeve skladbe koje imaju svoju karakteristiku - često korišten korpus limenih i drvenih puhača, kontraste melankolije i veselja te raspjevane dionice gudača. Sve je to zvučalo onako kako smo i htjeli zahvaljujući nenametljivom, ali vrlo angažiranom maestru Ivi Lipanoviću, koji je unio duh svog užitka bavljenja glazbom i u riječke orkestralne glazbenike.

Muški zbor bio je uigran, oblikovanog tona i vrlo dobre dikcije, a solisti su uspjeli u punom sjaju pokazati svoje dosege. Vanja Zelčić treba raditi na zapjevu i lepršavosti izvedbe, ali visine su joj bile čiste, iako pomalo tvrde. Robert Kolar još je jednom poklonio slušateljstvu svoj baršunasti timbar i lirsku izvedbu, iako je pomalo bio u sjeni Kristine Kolar s kojom je izveo duet Amelije i Corrada.

Zvijezda večeri, uz sjajnog Ljubomira Puškarića, baritona snažnog, svjetlije obojanog glasa i uživljene interpretacije, bila je prekrasna Kristina Kolar koja je svojom ljepotom i snagom toploga glasa, koji se s lakoćom dizao u savršene visine, i lirskom izvedbom raspjevanih poteza oduševila publiku. Ne smijemo nikako zaboraviti basa Sinišu Štorka koji je čvrsto i čujno ispjevao velike basovske dubine, kao ni Mirellu Toić koja je dokazala da je još uvijek sopranistica koju treba s užitkom slušati. Za kraj - finale opere Nikola Šubić Zrinjski, koji je probudio već pomalo uspavane nacionalne emocije, pa je i pljesak bio jednako emocionalan i dug.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.