Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gala koncert Karite Mattile: fascinantan nastup

19.09.2020.

09:28

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka

Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Gala koncert jedne od najtraženijih sopranistica na svijetu, Karite Mattile, održan u petak, zaista je bio vrhunac koncertnog EPK programa u Rijeci, u HNK Ivana pl. Zajca. Koncert je imao nit zahtjevnosti, jer je program bio zanimljivo i pomno odabran.

A pod dirigentskim vodstvom sjajnog maestra Villea Matvejeffa, u punom se sjaju predstavio Riječki simfonijski orkestar koji je spreman odgovoriti i na najteži glazbeni zahtjev. 

Svaki nastup velike glazbene dive Karite Mattile bio je najavljen uvertirom ili preludijem djela određenog skladatelja čiji je djelić opusa onda Mattila pjevala zadivljujućom interpretacijom.

Krenulo je eteričnom glazbom Jeana Sibeliusa u izvedbi orkestra, da bi nakon toga na sceni Karita Mattila zapjevala Sibeliusovu pjesmu "Djevojka se vratila s ljubavnog susreta" iznenađujućom toplinom kristalno čistoga glasa. Uslijedio je set djela Dvoraka i Puccinija, a nakon pauze djela Wagnera.

Svaki nastup operne dive bio je fascinantan, njena dikcija savršena na četiri jezika, njen glasovni raspon velik; lakoća zapjeva vodila je od toplih, senzualnih dubina do prekrasnih visina; raspjevanost, dinamička izrađenost svakog izvedenog djela i bogato scensko iskustvo na mnogobrojnim pozornicama svijeta dotaklo je najskrivenije žice publike koja je upijala svaki izvedeni ton Karite Mattile.

Oduševljenje je bilo ogromno, uzvici bravo bili su glasni, a pljesak dug i ujednačen. Uz zahvalu izvanrednoj publici, Karita Mattila je za dodatak otpjevala kratku pjesmu "Večer" iz njezine domovine, Finske. Poslušajte prilog:

Fascinantan nastup Karite Mattile, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.