Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Galaktički koncerti" - tri zvijezde Orionova pojasa zovu vas u HNK Zajc

19.01.2017.

09:56

Autor: Hrvatski Radio

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ciklus "Komorni koncert u Zajcu" nastavljaju se i u 2017. godini. Večeras u 20 sati na programu su "Galaktički koncerti" Zorana Novačića u izvedbi solista Diane Grubišić Ćiković na harfi, Branka Mihanovića na oboi te fagotista Žarka Perišića uz gudački sastav orkestra Opere HNK-a Ivana pl. Zajca.

Koncertni je majstor Romeo Drucker, a izvedbom će ravnati autor Zoran NovačićNjegovu trilogiju Galaktički koncerti čine Koncert za harfu i gudače Lira, Koncert za obou, gudače i kristalne zdjele Plejade i Koncert za fagot, gudače i harfu Orion. Sva tri koncerta inspirirana su zvijezdama i beskrajnim svemirskim prostranstvima u kojima možda nismo sami.

Tako je za Liru inspiracija stigla sa sjajne zvijezde Vega koja oko sebe okuplja zviježđe u obliku harfe, Koncert Plejade zamišljeno je putovanje od Zemlje do 400 svjetlosnih godina udaljenog zviježđa Plejada. U ovom djelu koriste se kristalne zdjele, prvi put u klasičnoj glazbi, a njihov zvuk označava početak putovanja. Inspiracija za Orion su, kroz tri istoimena stavka, Betelgez, Orionova maglica te tri zvijezde Orionova pojasa.

Praizvedba Galaktičkih koncerata održana je u Glazbenom zavodu u Zagrebu u studenom 2015. s istim solistima, također je dirigirao autor, a djelo je snimljeno za potrebe programa Hrvatskog radija. "Pišući solističke dionice, Zoran Novačić, ujedno i dirigent koncerta, pomišljao je na glazbenike provjerenih koncertnih i pedagoških postignuća – profesore Muzičke akademije u Zagrebu: harfisticu Dianu Grubišić-Ćiković, oboista Branka Mihanovića i fagotista Žarka Perišića. Muzikalnost troje solista osvijetlila je koncert sjajnom zvjezdanom svjetlošću", napisala je tom prigodom za Cantus dr. Snježana Miklaušić Ćeran.

Autor Galaktičkih koncerata Zoran Novačić nije uspio doći do našega studija, ali uoči koncerta razgovarali smo s riječkom harfisticom Dianom Grubišić-Ćiković te fagotistom iz Zagreba Žarkom Perišićem:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.