Hrvatski radio

Radio Rijeka

Galski junak, gladijator, u Britaniji - nepoznati Asterix?!

16.03.2016.

18:31

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U okviru 14. Dana frankofonije u Rijeci, što traju do 20. ožujka u organizaciji Francuske alijanse Rijeka, održano je predavanje i kviz na temu "Nepoznati Asterix". Volite li i vi jednog od najpoznatijih frankofonskih strip junaka?

"Godina je 50. prije Krista. Rimljani su okupirali cijelu Galiju... Cijelu? Ne! Jedno selo nepobjedivih Gala još se odupire osvajaču." I to im dobro ide već 57 godina. Tekstopisac Rene Goscinny i crtač Albert Uderzo osnovali su vlastitu izdavačku kuću koja je 1959. objavila časopis Pilot u kojem su se prvi put pojavili Asterix i Obelix.

Autorski dvojac je i nakon svjetskog uspjeha ostao skeptičan: pitanje je bi li njihove junake objavio netko drugi, obzirom da su prema tadašnjim standardima stripa bili antijunaci. Za razliku od svih lijepih, snažnih, mišićavih kolega Asterix je čovječuljak prekrupnog nosa, a ugodno popunjenom i zaokruženom Obelixu neprestana glad za pečenim veprovima uopće ne pomaže. 

Najnoviji Asterixov album, 36. po redu, objavljen je u Francuskoj u listopadu 2015. Naslovljen je "Le Papyrus de César", a tema je, znakovito, borba za kontrolu nad informacijama. 

U uspješnoj autorskoj simbiozi svi imaju neki sjajan prijedlog. Goscinny je predložio da galsko selo bude smješteno na morskoj obali jer će morem junaci lakše putovati svijetom, a lokaciju je odredio Uderzo. Dio dotadašnjeg života proveo je u Bretanji i to je bila možda jedina lokacija uz more koju je mogao lako predočiti. Znate li da su za tim selom sasvim ozbiljno tragali sasvim ozbiljni ljudi? Sve dok britanski The Independent nije objavio do u detalje razrađenu prvoaprilsku šalu o arheološkom pronalasku u Bretanji.

Na Uderzov prijedlog se u petom broju pojavio mali bijeli psić kojeg junaci do zadnje sličice uopće ne primjećuju, ali se publici svidio i postao neizostavan dio priče. Upravo je Goscinny želio da početno slovo imena glavnog junaka bude A, jer će tako biti među prvim pojmovima u svakoj enciklopediji stripa. Više o značenjima imena Asterix i Obelix poslušajte u razgovoru s Andreom Grašo koja je pripremila predavanje i kviz za riječke Dane frankofonije:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.