Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gavranov roman o hrvatskom Schindleru već ima drugo izdanje!

08.05.2017.

17:21

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Miro Gavran najprevođeniji je hrvatski romanopisac i dramatičar. Da u svojim djelima uspješno povezuje univerzalne teme, razumljive inozemnim čitateljima, te neke manje poznate činjenice iz nacionalne povijesti, potvrđuje i iznimno zanimanje za njegov posljednji roman "Nekoliko ptica i jedno nebo".

Nedugo nakon promocije, prodano je, za hrvatske prilike iznimnih, 2500 primjeraka novoga romana Mire Gavrana, pa je izdavač tiskao drugo izdanje. U središtu priče je javnosti manje poznata povijesna osoba fra Didak Buntić, koji u razdoblju velike gladi, prouzročene Prvim svjetskim ratom, uspijeva organizirati odlazak velikog broja djece iz Hercegovine u Slavoniju.

Neki su kritičari Gavranov lik hercegovačkog franjevca već nazvali hrvatskim Schindlerom. Radi se, dakako, o usporedbi s njemačkim industrijalcem Oskarom Schindlerom, čiji je doprinos spašavanju onih koji su najugroženiji ratnim bezumljem pretočen u roman, a potom i poznati film Schindlerova lista.

S obzirom na podatak da je Miro Gavran trenutno jedini europski dramatičar čijim je kazališnim djelima posvećen poseban festival, Gavran Fest u Češkoj, uvijek je zanimljivo saznati i sprema li i nešto novo na teatarskim daskama. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.